Vijesti koje su obišle svijet ove godine, a bile su lažne

Svakodnevno se susrećemo sa netačnim, neprovjerenim i neobjektivnim informacijama. Društvene mreže su omogućile da se za kratko vrijeme jedna fotografija, video ili obična rečenica proširi munjevitom brzinom.

'Krvava djevojka zbog Trumpa'

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama donijele su mnoštvo lažnih informacija. Priča koja se munjevito proširila internetom jeste objavljena 'informacija' o povrijeđenoj djevojci čija se krvava fotografija pojavila na Facebooku.
Djevojka je navodno povrijeđena jer je podržavala Donalda Trumpa. Vijest je podijeljena više od 30.000 puta.

Ali, istina je daleko od svega nevedenog. Djevojka na slici je australijska glumica Samara Weaving koja je postavila svoju fotografiju na Instagram kako bi pokazala nevjerovatne mogućnosti šminke u TV seriji Ash vs. Evil Dead.

'Terorista sa 9 života'

Fotografija muškarca koji se u posljednjih godinu dana navodno pojavljivao u svakoj većoj tragediji, bez obzira da li se radi o terorističkom napadu, također je obišla svijet. Njegova slika se pojavila i nakon avionske nesreće EgyptAira u maju, nakon toga 'bio je prisutan' u noćnom klubu u Orlandu, te u Istanbulu u mjesecu junu.

Istina je da je muškarac prevario određene ljude, te su mu se odlučili osvetiti tako što su objavljivali njegove fotografije nakon događaja koji su bili od globalnog interesa.

 Izvor: Screenshoot

'Izraelska superžena'

Na snimku iz jednog izraelskog bara prikazana je djevojka koja je u nekoliko poteza savladala tri muškarca. Snimak prikazuje seksualno uznemiravanje djevojke koja nakon toga upotrebljava vještine Krav Mage.
Video je pregledan više od 8 miliona puta.

'Sirijska Mona Lisa'

Početkom ove godine na društvenim mrežama se odvijala kampanja za pomoć stanovnicima Madaye, sirijskog grada blizu Libanona. Grad je bio pod opsadom šest mjeseci, a stanovnici na rubu gladi.

Internetom su kružile razne fotografije iz Sirije, a onda se pojavila djevojčice sa velikim plavim očima koja je veoma mršava jer nema dovoljno hrane. Fotografija je objavljena uz opis "Sirijska Mona Lisa umire od gladi".

 Izvor: Screenshoot

Međutim, plavooka djevojčica se zove Marina Mazeh i dolazi iz sela Tir na jugu Libana i nema nikakve veze sa Madayom i ratom koji se tamo odvijao.

Inače, njena fotografija je zloupotrebljena više puta. U januaru 2014. godine njena slika je cirkulisala internetom s tvrdnjom da prodaje žvakače gume u izbjegličkom kampu u Jordanu.

Istina je u tume da je video zapravo reklama za borilačke vještine.

Izvor N1

 

 

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net