Bosanci u Švedskoj na nogama: Spriječiti Republiku Srpsku da ima svoj tim na Gothia Cupu

Prema saznanjima vodstva Integriuma – Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, entitet Republika Srpska je prijavila fudbalsku ekipu na predstojećem Gothia cupu u Švedskoj.

Foto: Veliki broj Bosanaca  u Švedskoj izašao na ulice

Ovaj ugledni turnir, jedan od najvažnijih omladinskih u svijetu fudbala, održat će se Goteburgu u mjesecu julu. U ime Integriuma, Džebrail Bajramović uputio je protest organizatorima što je izazvalo i oštre reakcije bh. dijaspore u ovoj zemlji.

”Uputio sam protest u ime Integriuma, moramo spriječiti predstavljanje genocidom stvorene tvorevine pod imenom Republika Srpska”, rekao je Bajramović za BH Dijaspora.net i dodao:

”Neovlaštena promocija”

”Skraćenicom RS žele prikriti ime Republika Srpska što je po projektu Predstavništva RS-a, a koje finansira ovaj entitet i sam Milorad Dodik. Reagovao sam i nastavit ću ovim putem, pozivam sva udruženja i sve saveze kao i pojedince da pretestvuju prema organizatorima i da se spriječi nelegalno promovisanje tzv. Republike Srpske”, poručio je Bajramović.

Ovaj događaj posebno je potresao Bošnjake u Švedskoj koji su uglavnom protjerani sa svojih ognjišta početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i s mnogo emocija doživljavaju bilo kakvo neovlašteno predstavljanje RS-a.

U prošlosti je, podsjećamo, fudbalska ekipa ovog entiteta željela nastupati na međunarodnim utakmicama, ali su ti pokušaji uvijek bili spriječeni, ili od strane Fudbalskog saveza BiH ili od strane Evropske fudbalske federacije (UEFA).

BHDijaspora.net

 

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net