Đemila Gabriel, uspješna Bosanka i počasna konzulica Bosne i Hercegovine za regiju Novi Južni Vels sa sjedištem u Sydneyu

 

Đemila Gabriel, uspješna Bosanka i počasna konzulica Bosne i Hercegovine za regiju Novi Južni Vels sa sjedištem u Sydneyu, neumorno radi na uspostavljanju jake i složne bosanskohercegovačke zajednice u ovoj zemlji, ali ne zaboravlja ni rodnu zemlju i grad. Već je poznato da se Gabriel istakla humanitarnim akcijama za BiH ili neke projekte u njoj, između ostalih pomogla je Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu, a vlastitim novcem finansirala je film rediteljice Jasmile Žbanić „Za one koji ne mogu da govore“.

Počasna konzulica naše zemlje za regiju Novi Južni Vels je rodom iz Bosanske Dubice, a iako rijetko odlazi u rodni grad, aktivna je u toj bh. zajednici i u kontaktu sa ljudima u njoj, a oni za svoju bivšu sugrađanku imaju samo lijepe riječi. Svoje veliko srce još jednom je pokazala pomogavši rad tamošnjeg nogometnog kluba.

- Borac je klub iz Bosanske Dubice, grada u kojem sam rođena, odrasla i živjela do rata, dok nisam istjerana. Naravno da sam vezana i za taj grad, ali i klub koji ima svoj veliki stadion, tim više što je moja majka prije rata bila vlasnica restorana koji je postojao u sklopu stadiona. Odlučila sam pomoći taj nogometni klub i donirala sam im kompletnu fudbalsku opremu i kopačke. To je dokaz da veliki ljudi opraštaju, ali ne zaboravljaju, kaže Gabriel.

Inače, u dosadašnjem mandatu i radu nakon imenovanja Đemila kao najveći izazov ističe uspostavu uspješnog rada i nastave u školama gdje djeca mogu učiti bosanski jezik. I sama je vlastitim sredstvima pomogla rad škole bosanskog jezika i donirala udžbenike đacima, a redovnim posjetama i interakcijom sa nastavnicima i učenicima također je pružila podršku ovim projektima.

Osim toga Gabriel svakodnevno radi na promociji bh. baštine i kulture, a zajedno sa Rudijem Šišićem, kolegom i uspješnim biznismenom iz Bosne, donirala je novac za izgradnju monumentalnog spomenika Stećak.

- Jedan od najdražih projekata mi je poklon države Bosne i Hercegovine Parlamentu Australije “Stećak”. Stećak danas stoji u vrtu ispred Parliament House u Canberri i tu će ostati i nakon mene, kaže počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels.

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net