Turska zapečatila holandsku ambasadu: Turci u Holandiji na ulicama

Turska zapečatila holandsku ambasadu: Turci u Holandiji na ulicama

Turske vlasti zapečatile su holandsku Ambasadu i konzulat u Ankari, izjavili su danas izvori iz turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Turska je, takođe zatvorila rezidenciju holandskog ambasadora, otpravnika poslova i generalnog konzula nakon eskalacija tenzija između dvije zemlje nakon što je Amsterdam zabranio slijetanje aviona sa šefom turske diplomatije Mevlutom Cavusogluom u Roterdam.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ne želi više da vidi holandskog ambasadora, koji nije u Turskoj, da se vrati na svoju funkciju.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je nešto ranije osudio Holandiju nazivajući je “nacističkim i fašističkim ostacima”, nakon što je Vlada te zemlje povukla dozvolu za šefa turske diplomatije Mevluta Cavusoglua da sleti na holandski aerodrom.

“Svojim holandskim kolegama smo poručili da će teška odluka protiv Turske i našeg društva u Holandiji dovesti do ozbiljnih posljedica u našim diplomatskim, političkim, ekonomskim i drugom odnosima”, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nešto ranije holandska policija nije dozvolila da turski ministar za pitanja porodice Fatma Betul Sajan Kaja uđe u turski konzulat u Roterdamu, a grupa Turaka koja živi u Holandiji izašla je na ulice.

 

(Izvor: Bportal.ba)

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net