Sinoć je u Bihaću svečano obilježena 25. godišnjica 5. Korpusa Armije RBIH (FOTO)

Jedan od najvažniijh datuma u novijoj histroiji Krajine je svakako datum formiranja 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je u proteklom ratu s pravom dobio epitet najslavnijeg Korpusa u Bosni i Hercegovini.

Piše: KRAJINA.BA
Slike: Suad Balić

Sinoć je u prepunoj sali dvorane “LUKE” u Bihaću održana centralna svečanost povodom 25. godišnjice osnivanja 5. Korpusa.

Svečanosti su prisustvovali mnogi ratni komandanti poput brigadnog generala Atifa Dudakovića, generala Ramiza Drekovića, generala Fadila Hasanagića, člana ratnog Predsjedništva Mire Lazovića, brigadira Hamdije Abdića – Tigra, brigadira Farke Hodžić – Hodže,  ministra za boračka pitanja i raseljena lica FBIH Salke Bukvarevića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBIH Šemsudina Dedića, premijera USK Huseina Rošića, ministara u Vladi USK Anela Ramića i Dževada Malkoča, gradonačelnika Bihaća Šuhret Fazlić te mnogi drugi zvaničnici koji su svojim prisustvom uveličali ovu svečanost.

Svečanost je počela učenjem El Fatihe za sve poginule šehide Armije RBIH.

Organizacioni odbor na čelu sa Hamdijom Abdićem – Tigrom je pripremio video materijal u trajanju od 7 minuta kako bi se svi prisutni podsjetili na slavna vremena 5. Korpusa. To je ujedno i video koji je predstavljen ponajaviše zbog mlađih generacija, ali i samih učesnika rata kako se ne bi zaboravilo kako je odbranjena Krajina.

Nakon toga prisutnima se obratio i premijer USK Husein Rošić koji je rekao da je ovo poseban dan za njega koji nikad neće zaboraviti. Spomenuo je i Monografiju 5. Korpusa o kojoj se mnogo pisalo u posljednje vrijeme te je poručio svim dušebrižnicima da je radna verzija iste spremna i da će uskoro biti predstavljena javnosti.

Zatim je izišao na binu legenda Krajine i krajiškog naroda brigadni general Atif Dudaković kojem je upriličen dostojan doček. Cijela dvorana je bila na nogama, a general Dudaković je dobio gromoglasni aplaz. General Dudaković nije krio oduševljenje te je sa suzom u očima govorio o zajedništvu boraca 5. Korpusa, svim poginulim šehidima i njihovim familijama i ostalim borcima koji su dali svoj doprinos za slobodnu Krajinu i slobodnu Bosnu i Hercegovinu. Poručio je svim prisutnima u dvorani da ne gledamo ko je koje vjere, da ne gledamo ko je u kojoj političkoj stranci jer nam zbog našeg ponašanja mladost, pa čak i kompletne porodice odlaze u Europi trbuhom za kruhom, nego da se ujedinimo upravo onako kako smo to u ratu uradili jer jedino tako možemo opstati i napraviti bolju budućnost za sve nas.

Moramo napomenuti i da je između obraćanja zvaničnika nastupila i popularna ratna bihaćka grupa Camino Verde, zatim je glumica Erna Begatović premijerno otpjevala pjesmu od rahmetli Irfana Ljubijankića,a nastupio je i Hor Bihaćkih djevojka na čelu sa Mujagom Dedićem.

O svemu onome što je 5. Korpus uradio, kako za Krajinu tako i za ostatak Bosne i Hercegovine, što prije moramo uvesti u školske udžbenike i to dok su živi učesnici rata jer ako to ostavimo za neka buduća vremena, moglo bi doći do zaobilaženja bitnih činjenica historije opstanka naroda u Krajini.

 

 

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net