UZ NAJVIŠE VOJNE POČASTI POKOPAN BRIGADIR HAMDIJA MUSTAFIĆ

U prisustvu brojnih predstavnika vojnog, politčkog i društvenog života, starješina i saboraca, danas je na porodičnim mezarjima na Brigovima klanjana dženaza  Hamdiji Mustafiću, zamjeniku komandanta 505. viteške bužimske brigade i penzionisanom brigadiru A RBIH.

Više hiljada građana Unsko-sanskog kantona danas se oprostilo od Hamdije Mustafića penzionisanog brigadira Armije Republike Bosne i Hercegovine i zamjenika komandanta 505. viteške bužimske brigade.

Dženaza i ukop Hamdiji Mustafiću obavljeni su na porodičnim mezarjima na Brigovima, uz najviše vojne počasti i u prisustvu rodbine, predstavnika javnog, političkog i kulturnog života u BiH, saboraca, prijatelja i građana.

Dženazu namaz predvodio je njegov brat Izan Mustafić. Tijelo s tabutom ispred kuće do mezarja na rukama su nosili rodbina i prijatelji. Prije samog klanjanja dženaze-namaz prisutnim se obratio i general Atif Dudaković koji je na kraju poklonio zastavu BiH sinu r. Hamdije.

Atif Dudaković, general i ratni komandant 5. korpusa Armije RBiH govorio je o Mustafićevoj hrabrosti, požrtvovanosti, skromnosti i poštenju, osobinama kojima se posebno isticao.

Hamdija Mustafić, penzionisani brigadir, a u ratu komandant jurišnog bataljona i zamjenik komandanta 505. viteške bužimske brigade, preminuo je u utorak u svom domu u Bužimu u 58. godini.

Rođen je 8. avgusta 1959. godine u Bužimu. Osnovnu školu Bužim završio je 1974., a srednju u sklopu SŠC “Safet Krupić” Bosanskoj Krupi 1979. godine. Više obrazovanje stekao je na Univerzitetu u Bihaću 1998. godine. 0d 1988. do 1992. nalazio se na dužnosti rukovodioca vazduhoplovnih sredstava u sklopu Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Početkom aprila 1992. pristupio je Štabu teritorijalne odbrane Bužim, gdje je izabran za komandira sektora Dobro Selo, Ravnice, Kekići i Stabandža. Od oktobra 1992. do januara 1994. godine obavljao je dužnost komandanta bataljona. Nakon toga, izabran je na poziciju zamjenika komandanta 505. bužimske viteške brigade.

Na poziciji zamjenika generala Izeta Nanića i njegovog najbližeg saradnika ostao je do januara 1995. godine, nakon čega je prešao u komandu Petog korpusa Armije RBiH. U toku rata, ranjavan je dva puta.

Za ratni doprinos i zasluge odlikovan je ratnim priznanjem Srebreni štit, te je pet puta pohvaljivan od komandanta Armije RBiH i komandanta Petog korpusa.

Nakon rata, u Vojsci FBiH Mustafić je obavljao dužnost načelnika odsjeka u Štabu 5. Korpusa i komandanta Komande za razvoj, odakle je otišao u penziju 2004. godine, stekavši čin brigadira.

Sinoć je u Bihaću održana komemoracija povodom njegove smrti, na kojoj su se okupile brojne ratne starješine, generali, saborci, kao i predstavnici političkog i društvenog života USK.

Telegram saučešća porodici Mustafić stigao je i od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u kojem je naglašeno da će Hamdija Mustafić upamćen kao čvrst i odlučan ratnik koji je u najtežim vremenima bio prvak bužimskih “Gazija”, ali i kao čovjek koji je u miru ugradio svoje nesebično znanje i iskustvo u razvoj Oružanih snaga BiH.

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net