Saopćenje načelnika Armina Halitovića, Gori su psi u gradu, nego što su po selima..

 

PODRŠKA ZA USPAVLJIVANJE PA BILO TO I KROZ ŠINTERAJ

Čopori pasa napadaju redom a svjedoci smo napada na djecu i školarce, u toku ove godine zabilježeno je čak 2500 napada pasa lutalica na stanovnike na području USK. Prema procjenama iz organizacija 'Sove Krajine' iz svih općina USK živi više od 25.000 pasa lutalica.  (Kažu da su gori ovi psi u gradu, nego što su psi po selima)

Prema tome svaka odluka za eutanaziju pa i akcijama kroz šinteraj koja je organizirana u Bosanskoj Krupi daje se maksimalna podrška. Građani su defintivno za uklonjanje pasa lutalica kako sa područja ulica gradova tako i svih seoskih i prigradskih naselja.

Povodom nemilih događaja, povezanih sa ubijanjema pasa lutalica u Bosanskoj Krupi, redakciji portala Krupljani.BA je pristiglo saopćenje Općinskog načelnika u kojem stoji:

Poštovani sugrađani, ne baš slučajno, upravo na dan kada je Općinsko vijeće donijelo jednu vrlo bitnu Odluku o držanju i zaštiti domaćih životinja, kućnih ljubimaca i nezbrinutih životinja na području općine Bosanska Krupa počeli su orkestrirani napadi na Općinu Bosanska Krupa i mene kao Općinskog načelnika od strane navodnih dušebrižnika za dobrobit pasa lutalica koji svakodnevno prave ogromne probleme i potencijalna su opasnost, ne samo za djecu već i za odrasle osobe koje se nalaze u njihovoj blizini.

Odluka koja je donesena na sjednici Općinskog vijeća Bosanska Krupa pripremana je osam mjeseci i pravni tim sastavljen od pravnika zaposlenih u Općini uzimajući u obzir sve dosadašnje donesene propise i pozitivne prakse je napravio odličnu odluku koja je i usvojena.

U trenutku kada se saznalo da će se ovakva odluka naći na sjednici Općinskog vijeća i da će konačno biti i usvojena krenula su razna lobiranja, poneka prijetnja SMS porukom i medijski pripremljena haranga putem društvenih mreža i portala koji rade po principu „copy-paste“ o navodnom ubijanju i mučenju pasa lutalica u Bosanskoj Krupi i sve je to ilustrovano samo sa jednom slikom psa koji je ozlijeđen Bog zna gdje i Bog zna kada.

Upravo takva pisanja su inicirala i moju namjeru da saznam šta se zaista događalo navedene noći i došlo se do saznanja da nije bilo nikakvog ubijanja pasa, ni organizovanog, ni neorganizovanog i da je jednostavan razlog za sve što se iznenada događa, odluka koja je donesena na sjednici Općinskog vijeća. Odlukom o držanju i zaštiti domaćih životinja, kućnih ljubimaca i nezbrinutih životinja na području općine Bosanska Krupa pokvaren je nečiji unosan bizniz koji se razvio u nekoliko posljednjih godina, a koji se tiče navodnog kastriranja, vakcinisanja i udomljavanja pasa lutalica u zemlje Evropske unije koje su pod izgovorom humanosti i zaštite životinja provodile pojedine osobe iz općine Bosanska Krupa ali i iz susjednih općina.

Naime, poznato je da se u zemljama Zapadne Evrope ogromna sredstva izdvajaju za zaštitu životinja i kako je u tim zemljama ta oblast zakonski uređena i uglavnom riješena, moćnim firmama koje su se bavile tim poslovima je ponestalo posla pa su počele tražiti druga pogodna područja za svoju zaradu i tako se usmjerile i na naše područje i uz suradnju sa navodnim volonterima nastojali da što duže zadrže stanje bezakonja u ovoj oblasti kako bi bez ikakve kontrole jednu kastraciju mogli naplaćivati po 120 KM, cjepljenje više od 50 KM, a za svakog navodno udomljenog psa ili mačku u zemljama Evropske unije dobijali i više stotina eura. Sve to bez bilo kakve registrovane djelatnosti, bez stručnog nadzora i bez plaćanja obaveza državi. Upravo tim i takvim „volonterima“ je odgovaralo stanje haosa i bezakonja i njih najviše pogađa to što će se sada precizno znati evidencija kućnih ljubimaca koji će biti registrovani, cjepljeni i veterinarski tretirani po znatno nižim cijenama i od legalnih ovlaštenih veterinarskih organizacija.

Onima koji izmišljaju razne „pokolje pasa u Bosanskoj Krupi“ vjerovatno će biti uskraćeni značajni prihodi koje su dobijali za svoje “volontiranje“ jer je opće poznato da je ne samo na ovim prostorima nego i znatno šire to postao unosan biznis od kojeg se može živjeti daleko bolje nego što se živi od poštenog rada u bilo kojoj bosanskohercegovačkoj firmi.

Zato ću kao Općinski načelnik, ali i kao građanin, insistirati na strogom provođenju Odluke o držanju i zaštiti domaćih životinja, kućnih ljubimaca i nezbrinutih životinja na području općine Bosanska Krupa, jer samo sistemska rješenja kakva su ponuđena u ovoj odluci, mogu rješiti trenutno jedan od najvećih problema u našoj općini, a kao Općinski načelnik na svako buduće neargumentovano pisanje i etiketiranje Općine Bosanska Krupa za radnje sa kojim nema nikakve veze, od Općinskog pravobranioca ću tražiti da zaštiti Općinu i traži adekvatnu kaznu za one koji izmišljaju i šire laži, unose smutnju i nemir među stanovnike naše općine, a sve to debelo naplaćuju od obično anonimnih donatora koji brinu o dobrobiti životinja.

Navodi se u saopćenju načelnika Armina Halitovića.

LjutaKrajina.NET

 

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net