Šuhret Fazlić: Korupcija u politici nastaje u predizborno vrijeme, pred tim ne smijemo zatvarati oči

Građanski savez Bihać sazvao je press konferanciju s ciljem da upozore javnost na pojavu korupcije koja nastaje neposredno prije izbora i predizborne kampanje.

- Postala je uobičajena praksa da političke partije u predizbornom periodu traže i dobivaju novčane donacije od pojedinaca i preduzeća na način koji je u suprotnosti sa odredbama Zakona o finansiranju političkih partija. Predstavnici političkih partija vrše određenu vrstu političkog reketa tražeći novčana sredstva od firmi i pojedinaca obećavajući im protuusluge ukolio oni dođu na vlast, rekao je kandidat Građanskog saveza za gradonačelnika Bihaća Šuhret Fazlić na početku svog obraćanja novinarima.

Građanski savez upozorava da je to korupcija koja nastaje sada, u predizborno vrijeme i da pred tim ne smijemo zatvarati oči. U tome, prema njihovim riječima, prednjače velike partije.

 - Sama historijska jezgra grada Bihaća postala je gradilište objekata kakvima tu nikako nije mjesto, a zatim i teren za nelegalnu gradnju. Sve je to posljedica političkih obećanja. Ukoliko neka od tih stranaka, ili njen kandidat za gradonačelnika, ponovo dođe na vlast, uslijedit će protuusluge poput legalizacije bespravno izgrađenih objekata, te razna druga pogodovanja u poslovanju što će biti vidljiv pokazatelj kriminala i korupcije koja se dešava sada, ističe Fazlić.

Iz Građanskog saveza upozoravaju i nadležne institucije, prvenstveno policiju i Tužilaštvo, da su aktivnosti na nezakonitom prikupljanju novčanih donacija od strane političkih elita u toku i pozvali ih da poduzmu sve mjere na spriječavanju takvih aktivnosti.

- Ovim putem pozivamo sve političke stranke da, u cilju spriječavanja kriminala i korupcije, objave sve svoje pojedinačne donacije i donatore. Građanski savez, naši kandidati za gradsko vijeće, kao i za kandidat gradonačelnika javno će objaviti spisak donacija i donatora, i to na početku, u toku i na kraju predizborne kampanje, rekao je Šuhret Fazlić.

Cilj takvog poteza Građanskog saveza je pokazati primjer i poduzeti korake ka uspostavljanju nužnih standarda u političkom životu grada Bihaća i predizbornim aktivnostima jer legitimno je da političke partije dobijaju donacije, ali te donacije ne smiju biti ilegalne, nego u skladu sa zakonom i javne.

- Ja lično sam se i u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri zalagao za suzbijanje te pojave, i to je, između ostalog, razlog zašto nisam odgovarao uskostranačkim interesnim gurpama, ali sada sa Građanskim savezom ta borba je čak i poželjna, dodao je.

Ljuta Krajina

 

NAPOMENA: Poštujući slobodu govora portal Ljuta Krajina je omogućio svim građanima pristup javne riječi iza kojih stoji autor naznačenog teksta, kao i posjetiocima da slobodno komentarišu članke poštujući pravila javne riječi

 

 

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net