Tužilaštvo BiH Naredilo Provođenje Istrage Protiv Načelnika KIO SIPA-E

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu broj: T20 0 KT 0014645 17, otvorilo je istragu protiv pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 220. KZ BiH „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ u sticaju sa krivičnim djelom „Protivpravno lišenje slobode“ iz člana 147. KZ BiH, a sve u svezi sa krivičnim djelom „Ometanje rada pravosuđa“ iz člana 241. KZ BiH.

Pripadnici SIPA-e terete se, da su 30. augusta 2017. godine, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj, djelujući bez Naredbe Tužilaštva, lišili slobode Josipa Šimića-Đinđića u Sarajevu, koji se nalazio u društvu svoje advokatice Belme Balijagić Džuho, čime su odgovorna službena lica SIPA-e počinili unaprijed navedena krivična djela.

Od izvora blizak istrazi, saznajemo, da će na optuženičkoj klupi Suda Bosne i Hercegovine svoje grijehe okajavati Vahidin Šahinpašić, načelnik Kriminalističko-istražnog odjela SIPA-e, koji je samoincijativno, bez Naredbe Tužilaštva, dana 30. 8. 2017. godine, izdao nalog za privođenje Josipa Šimića-Đinđića.

U dosadašnjem toku istrage, u krivičnom predmetu broj: T20 0 KT 0014645 17, a na temelju prikupljenih činjenica, obavještenja i saslušanih svjedoka i ostalih pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu, načelnik KIO SIPA-e Vahidin Šahinpašić osnovano je sumnjiv za gore, unaprijed navedena krivična djela – saznajemo od izvora blizak istrazi.

Izvor: Pouzdano.ba

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net