Četrnaesta godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvi i do sad posljenji predsjednik RBiH

Danas se obilježava 14. godina od smrti prvog i za sad posljednjeg predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Jedan među značajnim političarima u BiH. Preminuo je 2003. godine.

Alija Izetbegović je prvi i za sad posljednji predsjednik međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, predsjednik bosanskohercegovačke države i vrhovni komandant vojne komponente ARBiH u BiH u periodu rata 92-95 godine. 1993 poznatim bošnjačkim saborom od etničke zajednice muslimana u BiH uz pomoć IZ formira i konstituiše narod bošnjaka sa nacionalnim predznakom i nacionalnom orjentacijom jednog od tri konstitutivna naroda i nacije u BiH. Izetbegović je slobodno može se reći tvorac današnjeg ustroja zemlje kao  moderne danas Bosne i Hercegovine. 

Rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik radio je u više sarajevskih preduzeća.

Zbog svojih ideoloških i političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. Jedan je u poznatom politički ''montiranom Sarajevskom procesu", kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora, a oslobođen je prijevremenim puštanjem nakon samog začetka raspada Jugoslavije.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoosnivačkoj skupštini SDA 25. maja 1990. godine postao je njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA, na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine odlukom članova predsjedništva u BiH.

Stavovi o politici koju je vodio ipak i danas su polarizovani, ali činjenica je da je Alija Izetbegović bio jedan od najvećih evropskih demokrata svoga vremena što se da primjetiti u slobodi građana, građanskih prava i konstitucije svake vlasti po dogovorenom principu na bazi etnoreligijskih narodnih kolektiviteta i nacija u BiH.  

Uprkos svim problemima, raspadu Jugoslavije, ratom u BiH, tome što je obnašao dužnost predsjednika države Izetbegović nije volio da se za njega govori kako vlada državom jer je bio stava da BiH nikada niko nije uspio da vlada, nego da mu se to samo činilo. 

Isticao je kako je njegova vizija BiH jasna, a to je cjelovita i demokratska zemlja, ali i da su ipak život i realnost često nešto drugo. 

Sranku demokratske akcije (SDA) nakon njegove smrti predvodio je Sulejman Tihić, a danas je na čelu SDA Alijin sin Bakir Izetbegović.

Danas će u povodu 14. godišnjice smrti prvog predsjednika Bosne i Hercegovine delegacije položiti cvijeće i proučiti Fatihu na Šehidskom mezarju Kovači. Tim povodom u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će održana i Akademija Alija Izetbegovića.

klix/ljutakrajina

 

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net