Iz Bihaća danas upućena podrška borcima koji protestuju pred Vladom Federacije BiH

Na današnjem skupu podrške u Bihaću, borcima  koji protestuju pred zgradom Vlade FBiH, izabran je tim od 9 članova koji je imao zadatak da sačini saopštenje za javnost kako bi upoznali borce, građane a i širu javnost sa ovog skupa.

Usvojeni su slijedeći zaključci i prijedlozi:

  1. Daje se podrška svim borcima koji su i dalje stali na odbrani boračke rezolucije a posebna podrška se daje borcima koji već 11 dana svojim protesnim mirnim okupljanjem nalaze se pred zgradom Vlade FBiH
  2. Obzirom da je Savjet boraca - branitelja FBiH kao izvršno i operativno tijelo boračke rezolucije podnijelo kolektivnu ostavku a rezoluciju kako kažu vratili u ruke boraca - branitelja, tražimo da se formira štrajkački odbor koji će imati za cilj da kroz daljnji pregovarački proces i druge aktivnosti svog organizovanja u predstavljanju boraca nastavi proces odbrane prava boraca-branitelja koje su opisane u boračkoj rezoluciji i tačaka iz projekta Resocijalizacija do smanjenje suicida kroz borački dodatak za socijalno statusne nezbrinute i nezaposlene borce - branitelje u BiH.
  3. Da štrajkački odbor nakon svog formiranja kao pregovarački tim zatraži hitnu otvorenu javnu zajedničku tematsku sjednicu na kojoj bi bili prisutni poslanici parlamenta FBiH, Predstavnici ministarstava za pitanje boraca kantona i Federacije BiH, predstavnika političkih parlamentarnih stranaka, predstavnika štrajkačkog odbora kako bi proširenom tematskom sjednicom dobili jasne smjernice i način rješavanja nagomilanih borački problema a čiji prijedlozi i zaključci  bi se mogle pretočiti u borački Zakon.
  4. Osuđuju se predstavnici 'Savjeta boraca - branitelja' sa nivoa kantona i Federacije BiH a koji su kolektivno podnijeli ostavke bez konkretnog obrazloženja a da prethodno nisu pozvali širi krug boraca branitelja i na tom skupu borcima i javnosti prezentirali i iznijeli stav zbog čega ostavku podnose. Na taj način  su doveli borce u zabludu i otvorili prostor samoorganizovanju boraca branitelja,  pustali namjerno stihiji događanja, zbog čega se izražava ogorčenje. Svoje ostavke trebali su obrazložiti i biti rame uz rame sa saborcima a ne kao nečiji politički puleni  još preko posrednika rade na huškanju najsenzibilnije i najranjivije kategorije boraca.  Smatramo da su ovi samoorganizovani protesti pred Vladom Federacije mnogo realniji, objektivniji i humaniji,  ne ugrožavaju nikog za razliku protesta koje su organizirane od strane Savjeta na bokadi cestovnih i graničnih prelaza zbog čega su izazvali ogorčenje građana.
  5. Osuđuju se boračka udruženja, organizacije i pojedinci koji putem elektronskih medija svojim saopćenjima ne doprinose smirivanju stanja, već isto pogoršavaju, raspiruju, vršeći  blaćenje ranjive kategorije boraca koji su digli svoj glas zbog nepravde nad njima, kriminala i pljačke  koja se vodi  godinama  u nazad.
  6. Osuđuju se svi oni koji vrše pritisak na borce, medije, preduzeća i obrtnike koji vrše javni putnički prevoz. Na današnjem skupu u Bihaću, podrške borcima pred zgradom vlade u Sarajevu nije bilo niti jednog lokalnog a ni federalnog ni državnog medija iako smo ih sve uredno pozvali. Kako doznajemo od strane predstavnika RTVUSK da je bilo poziva od strane vlasti USK i upozorenja da se nedaju informativni sadržaji na kojima se pozivaju i motiviraju borci radi odlaska na protesna okupljanja u Sarajevo.Kako doznajemo od strane preduzeća i obrtnika koji vrše javni putnički prevoz da su bili pozivani od strane predstavnika vlasti da ne sudjeluju u prevozu boraca na odredište  protesnog okupljanja u Sarajevo, obzirom da su protesti pred vladom neprijavljeni, nelegalni i protuzakoniti, te da direktno sudjeluju u prekršajnom postupku kao suorganizatori protesnih okupljanja boraca pred zgradom Vlade FBiH.

Ipak rečeno je od strane nekih učesnika današnje podrške u Bihaću da će nekoliko njih autima o svom trošku krenuti  na protesni skup za Sarajevo u subotu 24  Juna a druga grupa bi se pridružila poslije prazničkih dana Bajrama.

Uz čestitke nastupajućih Bajramskih blagdana svim borcima i građanima muslimanske vjeroispovjesti u BiH. Bajram Šerif Mubarek Olsun

U nadi da istrajemo na zacrtanim boračkim ciljevima.

Organizacioni odbor podrške iz Bihaća, dana 22. 06. 17. G.

Izvor: Ljuta Krajina

 

 

 

 

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net