U Bihaću održan Regionalni poslovni forum “Biznis plus”

U organizaciji Regionalnog poslovnog kluba Biznis plus i Vlade Unsko-sanskog kantona (USK)danas je u Bihaću održan Regionalni poslovni forum , koji je okupio brojne ličnosti političkog i poslovnog života BiH, republike Srbije, Hrvatske, Evropske unije , te brojnih međunarodnih organizacija .

Ovaj forum nastavak je ranijeg susreta u Bosanskom Petrovcu, ali ovaj put u značajno širim okvirima. Bila je ovo prilika za nove smjernice u pravljenju kvalitetnih iskoraka prekogranične saradnje, korištenja predpristupnih fondova EU-a i uopće poticanja saradnje privrednika i privrednih subjekata regije.

Najmjera i ovog poslovnog foruma je, unatoč trenutnoj ekonomskoj situaciji u zemlji, iznaći mogućnosti i premostiti prepreke u ostvarivanju kvalitetne regionalne saradnje , pružiti bh. privrednicima što konkretnije impute u korištenju predpristupnih fondova, te ukazati vlastima na krucijalne probleme privrede, kaže Svetlana Cenić iz Biznis plusa.

12509394_1771510873068278_7480722108669782113_n

Organizaciju poslovnog foruma pomogla je i Vlada USK, a skup je okupio značajan broj privrednika , kojima je pružena mogućnost da o problemima koji opterećuju njihovo poslovanje razgovaraju s visokim funkcionerima u BiH, ali i predstavnicima Evropske unije , Američke ambasade , Direkcije za evropske integracije i evropskih finanijskih institucija.

Naglašavajući da je nakon 20 godina stagnacije , konačno došlo vrijeme da se napravi zaokret u pravcu privrednog razvoja član Predsjedništva BIH Mladen Ivanić rekao je kako je neopdno promijeniti imidž BiH, kako bi se napravio efikasniji prostor i povoljniji ambijent za investicije od kojih bi građani osjetili neposrednu korist, te izrazio nadu da će se taj proces završiti pozitivno.

 

Govoreći o trgovinskoj razmjeni sa Srbijom, Ivanić je rekao kako je posljednjih godina došlo do značajnog povećanja aktivnosti, ali da “ima još prostora”, posebno u namjenskoj industriji.

U svom obraćanju koje je privuklo najviše pažnje ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović govorio je o pripremljenoti bh. ekonomije za međunarodnu razmjenu , ali i aktivnostima na osiguranju što bolje pozicije u toj razmjeni .

Šarović je podsjetio da je BiH do sada izgubila stotine miliona eura iz sredstava pretpristupne pomoći Evropske unije (EU) i da je na domaćim vlastima da hitno usvoje odgovarajuće akte kako se to ne bi dešavalo ubuduće.

Prema njegovim riječima, EU zemljama regiona nudi 11 milijardi eura kroz različite fondove do 2030. godine.

12814815_1771510643068301_4620001200991206026_n

“Mi smo samo u 2016. godini propustili značajna sredstva iz IPA fondova. Za poljoprivredu oko 20 miliona eura, u oblasti zaštite životne sredine oko 50 miliona, a za infrastrukturne projekte oko 160 miliona”, poručio je Šarović.

BIH ipak najbolje rezultate u trgovinskoj razmjeni bilježi sa susjednim zemljama, prvenstveno Hrvatskom i Srbijom, ustvrdio je Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije. Ljajić je podsjetio da lošu privrednu sliku u zemljama zapadnog Balkana najbolje ilustruje podatak da je 45 posto mladih nezaposleno i da već dvije decenije vlada apatija.

12801513_1771510633068302_3534594955025905963_n

“Negdje smo izgubili 20 godina i dopustili da političke teme dominiraju nad ekonomskim, što nije nikako dobro. Treba nam više saradnje i otvaranja i u tom smislu ovakvi skupovi su više nego korisni kako bismo utvrdili gdje su barijere i kako ih otklanjati”, istakao je Ljajić.

Evropska unija podržava provođenje reformi u BiH, jer je to put ka povećanju ekonomskog rasta , privlačenju novih investicija i kreiranju novih radnih mjesta, riječi su Renca Davidija, zemjenika šefa Delegacije EU u BIH.

BiH godišnje gubi na desetine miliona eura sredstava u okviru fondova i programa pomoći EU, podsjeća Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije. U tom kontekstu naglašeno je da je reformaska agenda ustvari rast i razvoj, a ne politička reforma, da su privrednici ti koji misle i stvaraju za naredne generacije, te da se treba učiniti sve da se poduzetnički duh stvori i u politici.

rtvusk

LjutaKrajina.NET

 

 

 

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net