Croatian Czech Danish English French German Greek Hungarian Italian Macedonian Norwegian Persian Russian Slovenian Turkish

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE OD12-18 JANUARA

PDFIspisE-mail

Share

 

 

 

Baner

Sead Kadić: SDA nikad neće odustati o smjeni Lipovače (VIDEO)


SDA kao najveća politička partija na ovom kantonu nije i neće nikad odustati od smjene Hamdije Lipovače. Žalosno je da mnoge institucije podržavaju Hamdiju Lipovaču u njegovim nakanama da nastavi rasipničko trošenje novca, mnogi mediji su na strani Hamdije Lipovače, mediji koji su očito kupljeni sa njegove strane. Vidjeli ste da je taj čovjek uspio pridobiti čak i OHR u svoju korist, a najžalosnije je što se u cijelu ovu političku situaciju uključila i Srpska pravoslavna crkva.

Za smijenjenog premijera jedina opcija je bila da premijersku fotelju preuzme Rifat Dolić, a nikako da to bude neko iz redova SDA i sličnik političkih partija. SDA je cijelo vrijeme šutala oko toga jer sa svojih 10 poslanika smo bili uvjerenja da smo jedino mi ta opcija koja bi trebala ponuditi mjesto mandatara premijera i sa tim preuzeti odgovornost za ovaj kanton.

SDA je dala podršku za Šefika Smlatića kao novog premijera USK-a, međutim nije bilo volje od strane partnera u ovoj većini za takav korak, ali isto tako želim napomenuti da je i unutar SDA bilo nekih ljudi koji nisu vidjeli Šefika Smlatića kao adekvantnu osobu za tu poziciju.

U tom trenutku sam se i ja pojavio kao kandidat, moram reći da sam dobio podršku svih partnera, ali ne i od DNZ-a jer su oni i dalje ostali u toj tezi da premijer kantona može biti samo Rifat Dolić.

NOVA OPCIJA ZA PREUZIMANJE VLASTI NA KANTONU

Nova varijanta je svakako i nova većina. SDA je imala 7 zastupnika, a sada ima 10. Razgovara se sa još mnogo poslanika o priključenju novoj većini, trenutno ne mogu reći o kome se to tačno radi, ali istina je to u potpunosti.

Ako se steknu uslovi Hamdija Lipovača će biti automatski smijenjen, ako ne, sigurno će biti smijenjen na sljedećim izborima, ističe Sead Kadić.

mojusk

 

________________________________________________________________________________________________________

I dio AVAZ / Ispovijest insajdera iz Bihaća : Šantić je donesen skršen, a onda ga je jedan "ovjerio" sa četiri metka

Ispovijest insajdera iz Bihaća : Šantić je donesen skršen, a onda ga je jedan "ovjerio" sa četiri metka

Iz Bihaća se "Avazovoj" redakciji u Sarajevu javio muški glas s tvrdnjom da zna gdje je ukopano tijelo ubijenog hrvatskog generalbojnika Vlade Šantića! Podrhtavajući, kazao je:

- Bio sam dio te ekipe, znam sve. Bojim se, ali "Avazu" vjerujem.

Stravični detalji

I tako je počela strašna ispovijest insajdera iz grada na Uni, kojeg ćemo nazvati XY radi njegove sigurnosti. Iako nije jasno je li bio direktni saučesnik i (ili) izvršilac, očito je da se radi o nekome ko je dobro, ali iz druge ruke, upoznat s nevjerovatnim događajima u vezi s brutalnim smaknućem generala bihaćkog HVO-a.

- Ne znam šta ćete objaviti od svega što vam ispričam, ali spreman sam vas kasnije odvesti na lokaciju u krugu od pola kilometra gdje je ukopano Šantićevo tijelo. Znam i ko je ukopao tijelo Šantića - kazao je anonimni Bišćanin uz opasku da je „Krajina zaj..ana".  

Njegova priča s brojnim stravičnim detaljima čini se istinitom, iako bi neko stekao dojam da se radi o manipulaciji kojom bi se slučaj brutalnog Šantićevog ubistva nakon 20 godina još više zakomplicirao.

- Kratko i jasno: Šantić je donesen sav skršen, a onda ga je jedan od onih sedmero koje je Federalna uprava policije navela u svom izvještaju „ovjerio" sa četiri metka. Tijelo je onda strpano u bure i u njega su nasuti do vrha benzin, nafta i razrjeđivač. Kada se gradila  OMV benzinska pumpa u Jablanskoj ulici, izmješteno je više buradi, među njima i bureta s tijelom Šantića, na lokaciju gdje se i sada nalaze - kazao je XY.

Objasnio je da se posmrtni ostaci generala Šantića nalaze "na obroncima grada u jednoj vrtači".

- "Ekipa" je skontala da će ispasti kosti ako ikada dođe do istresanja buradi, pa je odrađena akcija sipanja oko 30 kilograma gipsa u bure s ostacima Šantićevog tijela - nastavio je naš sagovornik i napomenuo da se u toj vrtači, osim benzinske buradi, nalaze i medicinski otpad, željezo i drugo smeće.

U međuvremenu je ova vrtača zatrpana kako ne bi zagađivala izvorišta vode.

Ko se boji

Naš sagovornik objasnio je i ko je i kako izveo generalbojnika Vladu Šantića iz Stožera HVO-a i predao vojnicima 502. brigade.

- To je uradio pukovnik Franjo Grgić, Šantićev saborac iz bihaćkog naselja Kralje-Vrkašić, koji danas vodi Udrugu dobrovoljaca i invalida domovinskog rata. On je i pokupio novac iz Stožera, radi se o velikim parama za plaće HVO-a koje su dolazile iz Hrvatske. On je Šantića doveo do gradskog parka blizu ugostiteljskog objekta „Paviljon", gdje su ga dočekali vojni policajci 502. brigade - ispričao je XY.

Dodao je da sadašnji visoki policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) koji je bio u Stožeru HVO-a kada je odveden Šantić, "sve zna, ali mora da šuti jer se, kao i Grgić, boji za sebe".

"Ili ću bježati ili ću se objesiti"

Anonimni sagovornik "Avaza" kazao je i da Tužilaštvo USK još nije ni blizu dovelo ovaj slučaj do kraja, jer "uhapšeni moraju biti, osim sedmero imenovanih u izvještaju FUP-a, još najmanje dvojica-trojica koja mu prijete".

- Ako oni ne budu uhapšeni, ja ću ili bježati u Hrvatsku ili se objesiti na šljivu. Trećeg nema - kazao je na kraju ispovijesti.

Novac je motiv

Na naše pitanje koji je bio motiv ubistva generala Vlade Šantića, odmah je odgovorio: "Novac!"

- Vojna policija 502. brigade držala je državnu granicu s Hrvatskom na Bugarima. Ko je imao granicu, imao je i novac, jer se mnogo švercovalo - tvrdi Bišćanin.

avaz

__________________________________________________________________

Skoro 20 godina poslije ubistva:Šantićevi ostaci su u blizini skladišta municije na Mehani

II dio AVAZ / Skoro 20 godina poslije ubistva:Šantićevi ostaci su u blizini skladišta municije na Mehani

Posmrtni ostaci generalbojnika HVO-a Bihać Vlade Šantića, koji je ubijen u noći sa 8. na 9. marta 1995. godine, skriveni su na području brda Grabež, pet kilometara istočno od centra Bihaća. Šantićevi ostaci zatvoreni su u željezno bure s obručima i bačeni s medicinskim otpadom i drugim smećem u vrtaču koja je prekrivena zemljom.

Vojne patrole

Fotografije koje su tokom jučerašnjeg dana stigle u „Avazovu" redakciju u Sarajevu, kako nam je insajder iz Bihaća i obećao, pokazuju približnu lokaciju nekadašnje deponije koja je sanirana još 1996.

- Garantujem 100 posto, dat ću vam lokaciju. Ne u gram, ali bit ćete blizu - kazao nam je tada tajanstveni (sa)učesnik u ubistvu i skrivanju Šantićevog tijela, koji je odlučio samo za "Avaz" progovoriti o strašnom događaju.

Inače, saniranje deponije tražili su mještani obližnjih naselja Vinica, Ružica, Čekrlije i Založje kako se ne bi zagađivala vrela Stublić i Točak, koja su povezana s potokom Ružica. Ta lokacija poznata je i pod imenom Mehana.

Brdo Grabež poznato je kao najveće četničko uporište u prošlom ratu, koje su borci Petog korpusa Armije RBiH oslobodili krajem 1994. godine. Tu je i skladište municije Oružanih snaga (OS) BiH koje čuvaju vojne patrole, a lokacija s tijelom generala Šantića navodno je u blizini skladišta.

- To je tu - kazao je anonimni sagovornik „Avaza" kada smo ga pitali je li bure sa Šantićevim tijelom blizu lokacije skladišta municije.

Bihać, koji je osvanuo pod snijegom, utonuo je jučer u šutnju poslije "Avazovog“ teksta s djelimičnom ispoviješću insajdera.

Strah se uvukao među ljude, niko javno nije želio komentirati ništa u vezi s predmetom „Šantić", jer se vjeruje da i "zidovi imaju uši". Posebice zbog toga što je u izvještaju Federalne uprave policije (FUP) Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona (USK) kao jedan od onih koji imaju veze s ubistvom i Šantićevom nestankom naveden i Hamdija Abdić Tigar. Abdić, međutim, negira umiješanost u ovaj slučaj.

Insajder iz Bihaća vjeruje da se nadziru ne samo istražitelji Federalne uprave policije i tužioci Tužilaštva USK nego i širi prostor lokacije gdje se nalazi Šantićevo tijelo.

Istovremeno, tužilački tim nastoji sklopiti cjelokupni mozaik ubistva Vlade Šantića, pri čemu se, kako nezvanično saznajemo, oslanja na veći broj zaštićenih svjedoka. Priča se i o hapšenjima osoba koje nisu spomenute u izvještaju FUP-a, a dovode se u blisku vezu s pomaganjem u ubistvu hrvatskog generala. Policijske strukture USK nisu involvirane  u ovaj istražni postupak zbog ratno-poratnih iskustava i opstrukcija u nekim drugim istragama.

Scenarij Šantićevog "nestanka", prema pouzdanim informacijama do kojih je "Avaz" došao, a koje, prema pouzdanim saznanjima, posjeduje i Tužilaštvo USK, odigrao se na slijedeći način:

Osveta za izdaju

"Hrvatski general iz Bihaća je odveden razoružan u večernjim satima do hotela „Sedra", a nakon toga ga je u naselju Kostela premlatilo više pripadnika Vojne policije 502. brigade  kojima je te noći u borbama, navodno zbog izdaje, poginulo 30 ljudi(!?). Odatle su pretučenog, ali živog Šantića kombijem odvezli u komandu Vojne policije 502. brigade u zgradi stare željezničke stanice. Bio je na tavanu do zore. Pred svanuće su Šantića ponovo odvezli u naselje Kostela, kod kuće punca Jasmira Topala, gdje je ubijen sa četiri metka. Izvršilac je bio Dedo Karabegović. Tijelo je potom sakriveno u željezno bure i naliveno benzinom, kiselinom i razrjeđivačem i neko vrijeme ležalo među ostalom buradi na parceli državne firme „Šipad Bina" u centru Bihaća, da bi potom bilo prebačeno  zajedno s otpadom na privremenu deponiju na Grabežu. Uklanjanju Šantićevog  tijela prisustvovale su četiri osobe, a samo jedan je imenovan u izvještaju FUP-a".

Prema posljednjim informacijama koje su u našu novinu stigle uoči zaključenja ovog broja, federalni istražitelji već su bili na lokaciji deponije za koju se opravdano pretpostavlja da krije 20-godišnju tajnu o nestanku generalbojnika HVO-a Bihać Vlade Šantića.

Grgić: Nisam predao Šantića  

Franjo Grgić, za kojeg je svjedok događaja kazao da je generala Vladu Šantića predao pripadnicima 502. brigade, javio se "Avazovoj" redakciji kazavši da on nije bio samo saborac Vlade Šantića nego njegov zamjenik. Također je naveo da je dva puta u MUP-u saslušan u svojstvu svjedoka te da je iskaz insajdera iz Bihaća "čista izmišljotina".

- Ja nisam odvezao generalbojnika Vladu Šantića niti sam ga predao pripadnicima 502. brigade. Nisam bio ni u glavnom stožeru, već na drugoj lokaciji, a kada sam došao, čuo sam da je nestao. Tada sam prvo nazvao njegovu suprugu. Također, HVO nikada nije dobivao novac iz Hrvatske, već su sve uplate plaća išle preko Petog korpusa - kazao je Grgić.

avaz.ba

___________________________________________________________________________________________________________

(FUP) - Detašman Bihać u saradnji s Kant. tužilaštvom Sarajevo provela je istražne radnje u Fondu za zaštitu okoliša FBiH

(FUP) - Detašman Bihać u saradnji s Kant. tužilaštvom Sarajevo provela je istražne radnje u Fondu za zaštitu okoliša FBiH

Federalna uprava policije (FUP) - Detašman Bihać u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom Sarajevo provela je istražne radnje u Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH zbog sumnje da su odgovorne osobe Fonda počinile krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja i krivotvorenja isprave.


Razni projekti

Prijavljeni su direktor Fonda Safet Harbinja i predsjednik Upravnog odbora Pero Goluža.

- Istražnim radnjama utvrđen je osnov sumnje da je S. H. 2012. godine, kao ovlašteno lice u Fondu, bez znanja i odluka Upravnog odbora te protivno odredbama Statuta Fonda i Zakona o Fondu za zaštitu okoliša FBiH, donio više odluka o dodjeli finansijskih sredstava za realizaciju raznih projekata, manifestacija i drugih aktivnosti. Nakon toga je na osnovu pojedinih odluka s pravnim licima zaključio više ugovora o finansiranju ili sufinansiranju određenih projekata te im nezakonito isplatio novčana sredstva u iznosu od oko 442.000 KM - navodi se u saopćenju FUP-a.

Postoji sumnja

Za predsjednika Upravnog odbora Peru Golužu federalni istražitelji su utvrdili da postoji sumnja da je u aprilu 2012. godine sačinio i potpisao odluku o sufinansiranju određenih projekata te na taj način omogućio nezakonite isplate novčanih sredstava u iznosu od 45.000 KM, iako Upravni odbor Fonda nikada nije donio takvu odluku.

Bez odgovora

Tokom jučerašnjeg dana u više navrata pokušali smo kontaktirati Harbinju, no telefon je bio isključen.

Sekretarica Goluže, koja se javila na njegov službeni mobitel, kazala nam je "da njen šef nije tu i da je zauzet te da nema vremena za izjavu".

avaz

__________________________________________________________________________________

Bosanska Otoka: Željeznička ulica u Bosanskoj Otoci zavijena u crno

Bosanska Otoka: Željeznička ulica u Bosanskoj Otoci zavijena u crno
Za bužimski rudnik mangana, unazad nekoliko godina, vežu se samo loše priče, pune političkih 'igrica'. Tako je konačno 2012. godine bužimski rudnik mangana kupila bugarska biznismenka Ljubica Jovanovska.


U 2012. su postavljani novi strojevi, s proizvodnjom se krenulo u 2013. Prva isporuka rude je bila u 2013. godini na način kao i prije rata - kamionima do Bosanske Otoke a dalje vozom. Da, vozom, iz Bosanske Otoke sa Željezničke stanice gdje rudnik mangana posjeduje zemljište na kojem vrši deponovanje rude do njenog utovara. Tada nastaju problemi za stanovništvo ove ulice. Ponovo je došla prašina, ponovo je došla ruda.  I prije rata je bila, ali ovo sada su neka druga vremena gdje svako ima pravo na zdravlje, na čistu ulicu. Mještani su na tom prvom utovaru rude obavili razgovor sa Direktoricom rudnika i dobili obećanje da ukoliko dođe do potražnje za rudom mangana odnosno ukoliko bude sklopljen posao s tamo nekom firmom na izlazu s "lagera" će biti napravljen bazen u kojem bi kamioni prilikom izlaska na ulicu "oprali" gume i tako spriječili raznošenje rude po cijeloj ulici. Danas imamo situaciju da su već tri velike kompozicije vagona otišle ali od obećanih radova ništa. Ali zato sada imamo ulicu koja je zavijena u crno, rude ima i kada se pređe most na drugoj strani, znači i u otočkoj čaršiji.

- Mještani se slažu u jednom, a to je da nikom neće osporiti pravo na rad. Hvala Bogu pa barem neko ima pravo da radi, ali svakako da će se založiti da se u što kraćem roku riješi njihov problem. Pojedinci kažu da se još uvijek sve može tolerisati ali kada dođe proljeće, kada cesta bude suha, kada se ruda pretvori u oblake prašine to će biti zadnji alarm. Napominju kako ne treba zaboraviti da dnevno dođe i do 20 autobusa na autobusno stajalište koje samo zgrada željezničke stanice dijeli od lagera za rudu. Kako li će tada biti samo Bog zna, navodi portal otoka.info.

U nastavku vam donosimo nešto više o samoj rudi Mangan, odnosno njegovom djelovanju na čovjeka.

Mangan je u malim količinama važan za ljudski organizam i dnevno ga se ishranom mora unositi u količini 10-20 mg, a njegovo pomanjkanje usporuje rast i skraćuje životni vijek jer sudjeluje u reprodukcijskim procesima. Mangana ima u žitaricama i različitim sjemenkama, osobito u kafi i čaju. U većim količinama je otrovan. Trovanja nastaju udisanjem para mangana, prašine oksida (MnO2) ili nekog drugog spoja. Prvi vanjski znaci trovanja su umor, iscrpljenost, klonulost mišića, zatim napadaji smijeha i plača, a oboljela osoba sklona je samoubojstvu. U kasnoj fazi javljaja se drhtavica, opći simptomi Parkinsonove bolesti i skleroza nakon čega za oboljelog više nema lijeka. Dozvoljena koncentracija mangana u radnim prostorijama je do 5 mg u m3 zraka, a u vodi za piće 0,05 mg/l.

otoka.net

_________________________________________________________________________________

SDA odustaje od novog saziva Vlade USK-a: Lipovača je bolji od Dolića

SDA odustaje od novog saziva Vlade USK-a: Lipovača je bolji od Dolića
Dugo očekivana i više puta najavljivana smjena premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače neće biti realizovana.


Prema našim saznanjima, SDA odustaje od njegove smjene, te će u narednim danima objaviti da se povlači iz klimave koalicije sa DNZ-om, jer zbog navodnih megalomanskih zahtjeva ove stranke, već pola godine nije moguće realizovati dogovor o formiranju novog saziva Vlade.

Podsjećamo, dva poslanika u Skupštini USK-a iz DNZ-a napustila su koaliciju sa SDP-om, te glasala za nepovjerenje Vladi Hamdije Lipovače.

Bočni igrači

Kada su međustranački dogovori krenuli, predsjednik DNZ-a Rifat Dolić tražio je da on bude novi mandatar Vlade. Od zahtjeva da on bude premijer nije ni kasnije odustajao, iako su partneri u skupštinskoj većini to smatrali neprihvatljivim.

- Prva varijanta bila je da se formira nova koalicija sa SDA na čelu, DNZ-om i drugim partnerima, gdje bi mi dobili mjesto mandatara Vlade. S tim se složila i SDA, ali su kasnije bočni igrači odigrali svoju ulogu i tako se to nije ispoštovalo. Partneri iz Demokratske fronte nisu prihvatali da DNZ da premijera, jer su imali upozorenje i od boračke populacije. Onda smo pristupili drugoj varijanti formiranja stabilne većine, gdje bi sa nama ušao i SDP, koji bi ostao u vlasti izuzev Lipovače, kojeg ne bi bilo u toj priči. Na to je čak i Hamdija Lipovača pristao, ali se kasnije predomislio, tako da je i taj plan propao. Mi nećemo pristati na bilo šta manje osim mjesta premijera, jer nećemo dopustiti da se s nama manipuliše. Ali, sada vidim da to nećemo dobiti, jer očito se neko plaši činjenice da mi nikada nismo bili u vlasti i da bi naš početni uspjeh mogao mnogima zasmetati, ispričao nam je Rifat Dolić, nesuđeni premijer.

U SDA su nam kazali da oni jesu, načelno, pristali na Dolićeve uslove, ali čisto iz razloga kako bi otklonili sve prepreke i bili načisto sa svima. Međutim, nastala je sumnja da Dolić ovu igru igra zajedno sa Lipovačom upravo da ne bi bilo smjene.

Uvođenje DNZ-a u vlast bilo bi opterećenje i za SDA, i to zbog ratne prošlosti ove političke opcije, a naročito dovođenje Dolića na mjesto premijera.
- Mi smo načelno potpisali taj sporazum, neki su to komentarisali kao da potpisuju svoju smrtnu presudu. Ali, eto, vidjelo se da na kraju nije do nas, kazao nam je jedan od aktera iz SDA.

Nakon povlačenja mehanizama koji su sprečavali smjenu Lipovače, od vitalnog interesa Srba, pisama vladike i visokog predstavnika, po svemu sudeći, SDA će konačno odustati od njegove smjene i to zbog, kako to nazivaju, Dolićevih ucjena, iako se Dolić sa takvom kvalifikacijom ne slaže.

Opozicija kreira budžet

Hamdija Lipovača je, ipak, presretan ovakvim razvojem.

- Bilo je to očekivano, šta im drugo preostaje. Ja sam sa svima spreman na suradnju, a s ciljem prevazilaženja trenutne krize vlasti, prokomentarisao nam je novonastalu situaciju Lipovača.

Ipak, SDA će Lipovaču još neko vrijeme držati u šaci, i to u Skupštini, gdje se još iščekuje usvajanje budžeta.

- Mi ćemo iz opozicije napraviti prijedlog budžeta sa svim mjerama štednje, naročito umanjujući nepotrebnu potrošnju kakvu je premijer činio. On će to morati prihvatiti i raditi po takvom budžetu, kazao nam je Sejad Kadić, predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini.

Iako nije u mogućnosti realizirati njegovu smjenu, opozicija će barem čvrsto kontrolisati premijera, a izborna godina za sve njih već je počela.

oslobodjenje

___________________________________________________________________________________

Hamdija Abdić Tigar prvoosumnjičeni za ubistvo Vlade Šantića

    Piše:(depo.ba)
Hamdija Abdić Tigar prvoosumnjičeni za ubistvo Vlade Šantića

Kako javlja Oslobođenje, protiv Hamdije Abdića Tigra bivšeg komandanta 502 brigade Petog korpusa ARBiH, i još šest osoba službenici Federalne uprave policije podnijeli su jučer Tužilaštvu USK-a izvještaj zbog ubistva general bojnika HVO-a Vlade Šantića.

Pored prvoosumnjičenog Abdića, izvještaj se odnosi i na D.K, J. T, R. B, R. R, I. A. i E. K, svi sa područja USK-a, a svi oni se terete za ubistvo i organizovani kriminal. Nezvanično se moglo čuti da se radi o Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu,  Ramizu Bajramoviću, Ramizu Ružniću, Indijanu Alibegoviću i Enveru Keranoviću.

Postupajući po naredbi o sprovođenju istrage, službenici FUP-a utvrdili su da postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni 1995. godine na području Cazina učestvovali u ubistvu generala Šantića, čije tijelo do sada nije pronađeno.

Istraga u ovom predmetu ponovno je otvorena 2013. godine, te su pripadnici FUP-a obavljali određene provjere na nekoliko lokacija. Među lokacijama koje su pretresane bila je stara željeznička stanica u Bihaću, koja je u ratu bila sjedište Vojne policije 502 brigade. U tom objektu forenzičari su tragali za dokazima (biološkim tragovima) koji bi pokazali da li je Šantić tu doveden iz hotela Sedra, te pretučen. Na taj pretres, kako smo već pisali, pozvani su bivši vojni policajci Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Ramiz Ružnić.

__________________________________________________________________________________________________________

Podnesena krivična prijava protiv osumnjičenih za ubistvo generala Šantića

Podnesena krivična prijava protiv osumnjičenih za ubistvo generala Šantića
Službenici Federalne uprave policije podnijeli su danas Kantonalnom tužiteljstvu Unsko sanskog kantona izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „ubistvo“ i „organizirani kriminal“. Oni se terete da su 1995. godine učestvovali u ubistvu generala HVO-a Vlade Šantića.


Postupajući po naredbi o provođenju istrage, službenici Federalne uprave policije utvrdili su da postoje osnovi sumnje da su H.A., D.K., J.T., R.B., R.R., I.A., i E.K., svi sa područja Unsko-sanskog kantona, 1995. godine, na području općine Cazin, učestvovali u izvršenju ubistva general-bojnika Vlade Šantića.

Tijelo Vlade Šantića dosad nije pronađeno.
Istraga u ovom predmetu ponovno je otvorena 2013. godine, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

bhrt.ba

Baner

Intervju Vlade Šantića sa Smiljkom Šagoljom / priključenje HVO vojsci narodne odbrane ratnom zločincu Fikretu Abdiću APZB

________________________________________________________________________________

U Cazinu uhapšeno pet osoba zbog teških krađa

U Cazinu uhapšeno pet osoba zbog teških krađa
Pripadnici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) u ranim jutarnjim satima, po naredbi Općinskog suda Velika Kladuša, lišili su slobode pet osoba, koje se dovode u vezu s brojnim krivičnim djelima, prvenstveno teških krađa, koje su tokom 2013. godine počinjene nad većim brojem fizičkih i pravnih lica na području općine Cazin.


- Izvršen je pretres njihovih prostorija i vozila i nad tih pet lica, koja su zadržana u prostorijama Druge policijske uprave u Cazinu, zavedena je kriminalistička obrada, koja još uvijek traje - kazao je novinarima portparol MUP-a USK-a Fadil Balić.

Dodao je da su osobe dale priznavajuće izjave tokom kriminalističke obrade, po čijem završetku će biti sačinjen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima teške krađe, koji će biti dostavljen Kantonalnom tužilaštvu.

Balić nije iznio više detalja u cilju istrage, po čijem okončanju će biti poznato više informacija o ovom slučaju.

avaz

_______________________________________________________________________________

Lipovača i ministri traže od Suda da ih vrati u fotelje!?

Lipovača i ministri traže od Suda da ih vrati u fotelje!?
Smijenjeni premijer Unsko-sanskog kanton Hamdija Lipovača (SDP) i sedam njegovih ministara tužili su Općinskom sudu u Bihaću Skupštinu USK zato što ih je smijenila 2. decembra prošle godine.


Lipovača i ministri traže poništavanje i sjednice i odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi USK jer su, kako se kaže u tužbi, povrijeđene odredbe Međunarodnog pakta o građanskim pravima. S druge strane, Pravobranilaštvo USK zatražilo je od zakonodavnog organa da se do 5. februara izjasni o navodima parnične tužbe Lipovače i ostalih.

- Na narednoj sjednici Skupštine USK stavili smo kao tačku dnevnog reda i izjašnjavanje  o ovoj tužbi - potvrdio je predsjedavajući Skupštine USK Farko Hodžić (DF).

Prof. dr. Genc Trnavci s Pravnog fakulteta u Bihaću i član Zakonodavnopravne komisije Skupštine USK smatra da je tužba neozbiljna i da ju je Sud trebao odbaciti kao nedopustivu, zbog apsolutne nenadležnosti.

- To bi izgledalo kao kada bih ja Općinskom sudu u Bihaću tužio Ujedinjene nacije (UN) i tražio da se zabrani rad Vijeća sigurnosti u pogledu Sudana, a općinski sudija u aktu upućenom UN-u traži da se svjetska organizacija izjasni u roku od mjesec dana kako se ne bi donijela presuda zbog propuštanja - kaže Trnavci.

avaz.ba

_______________________________________________________________________________

Farko Beširević dvije decenije tragao za ubicama oca

Farko Beširević dvije decenije tragao za ubicama oca
Kantonalni sudija Suda u Bihaću Reuf Kapić odredio je mjesec pritvora Slavku Bilbiji (56) iz Prijedora, kojeg su pripadnici SIPA-e prekjučer uhapsili u Prijedoru po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) zbog sumnji da je počinio ratni zločin. Bilbija se tereti da je kao pripadnik Vojske RS 10. jula 1992. u selu Bjeline - Donji Lipnik, općina Sanski Most, zajedno s još jednom osobom ubio Bećira i Ismeta Beširevića iz sela Modra, a njihova tijela bacili u jamu.


Farko Beširević, sin ubijenog Bećira, punih 20 godina tragao je za ubicama. Obišao je cijelu regiju, plaćao informacije, bio i u Srbiji, a ubica njegovog oca živio je mirno u susjednom Prijedoru i vodio privatnu firmu za prijevoz autobusima „Bilbija“.

- Godine 1997. sreo sam se sa Slavkom Bilbijom u Prijedoru. Tada nisam znao da je ubio mog oca i rođaka, a on je, nakon što me je prepoznao, rekao da mora da ide, jer nema vremena - prisjetio se Beširević, čija je višegodišnja privatna istraga puno doprinijela da se otkriju počinioci zločina.

On je 2007. godine uspio otkriti i mjesto gdje su Bilbija i Zoran Ševo (u međuvremenu umro, op. a.) ubili, a onda bacili tijela dvojice Beširevića. Mjesto ubistva udaljeno je dva kilometra od kuće Slavka Bilbije. Bila je to prirodna jama u šumi veličine s otvorom 50x50 centimetara koju bi bilo nemoguće pronaći bez pomoći svjedoka. Tužilaštvo USK organiziralo je ekshumaciju tijela.

- Kada sam u jami pored posmrtnih ostataka vidio očevu košulju u kojoj je odveden i njegovu cipelu, znao sam i bez DNK analize da je riječ o mom ocu, jer je cipela bila provaljena na mjestu ispod velikog nožnog prsta gdje je otac imao „kurije oko“ - ispričao je Beširević.

On će na predstojećem suđenju Slavku Bilbiji donijeti košulju rahmetli oca koja je izbušena mecima iz oružja iz koga je pucao Bilbija. Tužilaštvo USK, kako saznajemo, među brojnim dokazima, ima i svjedoke Srbe koji će potvrditi navode buduće optužnice.

Bilbija se kao 32-godišnjak vratio iz Kočevja (Slovenija) u rodni Donji Lipnik kako bi ratovao „za srpsku stvar“. Ubijeni Bećir i Ismet Beširević živjeli su u susjednom selu Modra.

AVAZ

________________________________________________________________________________

Počelo suđenje petorici osumnjičenih za ratne zločine u Ključu

Počelo suđenje petorici osumnjičenih za ratne zločine u Ključu
U Kantonalnom sudu u Bihaću danas je počeo glavni pretres protiv Predraga Bajića, Nenada Bajića, Siniše Babića, Mladena Vrtunića i Slobodana Dragića, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Ključa.


Optužnica ih kroz deset tačaka tereti da su krajem 1992. i početkom 1993. godine kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) na području sela Humići, Vojići i Pudin Han učestvovali u sedam ubistava civila, dva silovanja i nečovječnom postupanju.

Svoje viđenje tih događaja danas su iznijela tri svjedoka Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK): Behija Kumalić, Đevad Kumalić i Kemal Islamagić.

U svojim iskazima opisali su dešavanja u noći 27. jula 1992. godine. Kumalić i Islamagić prepoznali su i identificirali optužene, braću Bajić i Sinišu Babića, kao osobe koje su tu noć došle njihovim kućama tražeći novac. Pritom su ih zlostavljali i prijetili im uz psovke, te pucali iz vatrenog oružja.

Tvrde da je s njima, iako ih nisu vidjeli, bilo još vojnika, koji su tu noć ubili njihove komšije i rođake Ibrahima Kumalića, Ibrahima Draganovića i Refika Tutića.

Najviše krivičnih djela iz optužnice pripisuje se prvooptuženom Predragu Bajiću, a potom njegovom bratu Nenadu, te Siniši Babiću i Milanu Lukiću, kojem će se, zbog bolesti, suditi odvojeno. Optuženi se od februara prošle godine, kada su ih uhapsili pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), po nalogu Kantonalnog tužilaštva, nalaze u pritvoru u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Bihaću.

Pretres će biti nastavljen u utorak, 28. januara, kada će biti saslušana još tri svjedoka.

FENA

_____________________________________________________________________________

Potpisan ugovor o sufinansiranju projekta pomoći žrtvama mina u Bosanskoj Krupi

Potpisan ugovor o sufinansiranju projekta pomoći žrtvama mina u Bosanskoj Krupi
Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović potpisao je s Elmirom Bojadžićem, direktorom Njemačke nevladine organizacije Arbeiter-Samariter-Bund, ugovor o sufinansiranju projekta pomoći žrtvama mina pod nazivom „Socio-ekonomsko osnaživanje žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje“. To je još jedan korak u projektu kojeg zajedno s Općinom Bosanska Krupa i pomenutom organizacijom provodi i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Općina će ovaj projekt sufinansirati sa skoro trinaest hiljada KM.


Nakon javnog poziva za dodjelu pomoći u poslovnoj obuci i obezbjeđenju grantova za zapošljavanje, namijenjenih žrtvama mina i njihovim porodicama, te obuke za izradu biznis planova, uslijedilo je potpisivanje ugovora o sufinansiranju projekta. Nakon potpisivanja, organizacija ASB se obavezuje da u naredna tri mjeseca provede proceduru objave, provođenja, nabavke i distribucije materijalnih grantova.

Inače, projekt se realizuje kroz provođenje poslovne obuke za odabrane korisnike, žrtve mina ili članove njihovih porodica i kroz obezbjeđenje grantova za zapošljavanje za dio korisnika koji su prethodno prošli projektom obezbjeđenu poslovnu obuku, a na bazi bodovanja dostavljenih poslovnih planova čija je izrada dio poslovne obuke. Obuku u Bosanskoj Krupi prošla su dvadeset dva lica, dok je grant za realizaciju biznis plana dobilo dvanaest žrtava mina ili njihovih porodica. Većina njih su poljoprivrednici koji apliciranjem pokušavaju doći do instrumenata i mašina s kojima će olakšati i unaprijediti svoj rad.

Odabir prijavljenih vršio se na osnovu općih i posebnih kriterija. Opći uz formular za aplikaciju, između ostalih, podrazumijevao je i dokaz da je osoba žrtva mine, a posebni kriteriji odnosili su se na socijalni status prijavljene osobe (radni status, školska sprema, bračni status, struktura domaćinstva, boravišni status, vlasništvo nad stambenim objektom, stanje stambenog objekta i komunalija, zatim podaci o zaposlenju (zanimanje, radna sredina, željena lokacija zapošljavanja, sektor zaposlenja, ulagački kapital, znanje stranih jezika, informatička pismenost), te kvalitet ukratko opisane poslovne ideje, a u vezi sa jednim ili više, u aplikacionom formularu ponuđenih, ekonomskih nivoa pomoći za stvaranje mogućnosti zapošljavanja kroz dodjelu poslovnih grantova.

Projekt finansira Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Općine i Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB). Projekt implementiraju Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB), te domaći projektni partneri Udruženje Eco Sportska Grupa (ESG) i Trening i konsalting organizacija Izbor Plus (TKO IP) u saradnji s općinama.

cazin.net

___________________________________________________________________________

Financijska sredstva jedinicama lokalne uprave za uspostavu i izgradnju poduzetničkih zona

Financijska sredstva jedinicama lokalne uprave za uspostavu i izgradnju poduzetničkih zona
Načelnik općine Bosanski Petrovac, Zlatko Hujić, potpisao je, u ponedeljak, 20. Januara, u 11:00 sati u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Ugovor o poticajnim financijskim sredstvima jedinicama lokalne uprave za uspostavu i izgradnju poduzetničkih zona, sa dr. Sanjin Halimović, Federalnim ministrom razvoja poduzetništva i obrta.


Na osnovu Javnog poziva za odabir korisnika grant sredstava Tekući transferi, koji je objavilo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, općina Bosanski Petrovac je konkurisala na poziv Izgradnja poduzetničkih zona, sa projektima Izgradnja priključka Poslovne zone Gorinčani na magistralni put M-5 i Završetak izgradnje sekundarne i primarne saobraćajnice u Poslovnoj zoni Gorinčani.

Ukupna vrijednost projekta je 155.000 KM, od čega općina sufinansira 55.000 KM, a odobrena sredstva federalnog ministarstva su u iznosu 100.000 KM. Javni poziv je zatvoren 13.11.2013. godine, a konačna lista odobrenih projekata je objavljena 11.12.2013. godine. Uskoro se očekuje i dodjela sredstava čime će se krenuti u realizaciju ovog projekta.

Inače, za poticanje lokalne uprave na izgradnju poduzetničkih zona, u cilju stvaranja preduvjeta za razvoj malih i srednjih poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta na prostoru Federacije BiH u posljednjih devet godina izdvojeno 14,3 milijuna KM za izgradnju 60 poduzetničkih zona u općinama Federacije BiH, a u 2014. godini izdvojeno je ukupno 1,5 milijuna KM.

Ugovore o poticajnim sredstvima potpisali su i načelnici i predstavnici općina Stolac, Gračanica, Gradačac, Gornji Vakuf–Uskoplje, Novi Travnik, Posušje, Tešanj, Kiseljak, Tuzla, Ravno, Tomislavgrad, Orašje, Grude, Doboj Jug i Ilijaš.

_______________________________________________________________________________

Godišnja izdvajanja za bolovanja 2 miliona KM

Godišnja izdvajanja za bolovanja 2 miliona KM

U Unsko-sanskom kantonu iz godine u godinu sve više građana odlazi na bolovanje što uposlenima u Zavodu zdravstvenoga osiguranja predstavlja evidentan problem. Zavod, za financiranje bolovanja godišnje izdvaja čak dva miliona konvertibilnih maraka, a statistički pokazatelji ukazuju na činjenicu da zaposleni u privatnom sektoru, kod pojedinih poslodavaca, kako bi zaštitili svoja prava, za bolovanjem posežu zbog mobinga na poslu.

Bolovanja su evidentan problem koji se javlja iz godine u godinu s tendencijom rasta kojeg evidentiraju u Zavodu zdravstvenoga osiguranja USK, kaže direktor Zavoda Jasmin Husetić. Sredstva koja Zavod izdvaja u nekoliko posljednjih godina su oko dva miliona KM. Kada su u pitanju bolovanja u javnom i privatnom sektoru, očit je nesrazmjer pa su bolovanja zaposlenih u javnom sektoru daleko brojnija.

Najčešće dijagnoze bolesti zbog kojih građani koriste bolovanja su hipertenzije, pojedini malignomi, bolesti interverterbralnog diska, čuvanje visokorizične trudnoće itd. Kad su u pitanju bolovanja, svi sporovi se rješavaju dvostepeno, najprije kod prvostepene ljekarske komisije u domovima zdravlja, a potom drugostepene komisije ZZO USK.

Husetić zaključuje kako je Zavod zdravstvenog osiguranja USK na određeni način ipak u standardima i normativima budući da nemamo razvijenu tešku industriju i rudnike koji na bolovanje objektivno upućuju značajniji broj radnika.

Izvor: rtvusk.ba

__________________________________________________________________________________________________________________________

Republika Hrvatska razvojna je šansa grada Bihaća

Republika Hrvatska razvojna je šansa grada Bihaća

Današnja posjeta NJ.E. Ivana Del Vechija , ambasadora Republike Hrvatske u BiH Općini Bihać još jednom su potvrdili da Hrvatska u Unsko-sanskom kantonu i Općini Bihać vidi iskrenog prijatelja i partnera. Istaknuvši da je za Općinu Bihać Hrvatska razvojna šansa , mr.sci.Emdžad Galijašević, Općinski načelnik Bihaća , kazao je da grad Bihać zahvaljujući svom geostrateškom položaju ima šta ponuditi investitorima iz Hrvatske a posebno kada je u pitanju turistička ponuda, drvoprerađivačka i metalna  industrija, te poljoprivreda.

“Hrvatska je naša prijateljska i susjedna zemlja i spremnost ambasadora Del Vechija da organizira privrednu prezentaciju našeg grada hrvatskim privrednicima govori da imamo prijatelje u Hrvatskoj koji žele pomoći u privrednom razvoju ovog kraja u narednom periodu. Općina Bihać pripremiti će naše potencijale za prezentaciju hrvatskim privrednicima i time ćemo napraviti prvi korak ka uspostavi saradnje “- kazao je načelnik Galijašević.

Na sastanku je razgovarano o promociji turističke ponude Bihaća i nacionalnog parka Una , bržem protoku turista preko graničnog prijelaza Izačić za vrijeme turističke sezone i mogućnosti otvaranja malograničnih prijelaza u Kulen Vakufu i Martin Brodu.

cazin.NET

__________________________________________________________________________________________________________________________

Za poduzetničke zone 1,5 miliona KM

Za poduzetničke zone 1,5 miliona KM

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Sanjin Halimović (SDA), potpisao je danas u Sarajevu s načelnicima 16 općina u Federaciji BiH ugovore o poticajima za uspostavu i izgradnju poduzetničkih zona.

Kako je kazao ministar Halimović, ovogodišnji iznos novca planiran za te namjene je 1,5 miliona KM.

Novac su dobile općine Stolac, Gračanica, Gradačac, Gornji Vakuf – Uskoplje, Novi Travnik, Posušje, Tešanj, Kiseljak, Tuzla, Bosanski Petrovac, Ravno, Tomislavgrad, Orašje, Grude, Doboj Jug i Ilijaš.

Za poticaje lokalnoj upravi, a za izgradnju poduzetničkih zona, kao preduvjeta za razvoj malih i srednjih preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta na prostoru Federacije BiH, u posljednjih devet godina izdvojeno je 14,3 miliona KM. Tim je novcem uspostavljeno 60 poduzetničkih zona u Federaciji.

avaz.ba

__________________________________________________________________________________________________________________________

Bužim: Stručno predavanje za poljoprivredne proizvođače iz animalne proizvodnje

Bužim: Stručno predavanje za poljoprivredne proizvođače iz animalne proizvodnje

USAID/ SIDA FARMA PROJEKAT u saradnji sa POLJOPRIVREDNIM ZAVODOM USK-a I OPĆINOM BUŽIM

Organizuje dana: 21.01.2014. godine ( utorak) sa početkom u 10,00h u sali Doma kulture

STRUČNO PREDAVANJE ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE IZ ANIMALNE PROIZVODNJEPROGRAM:

10,00 – 10,10h    Pozdravna riječ domaćina

10,10 – 10,45h      Referat: mr. Senad Osmanagić ( konsultant projekta farma)

Tema: Ishrana muznih grla ( silažom, sjenažom, koncertovanim smjesama)

10,45 – 11,20h     Referat: prof.dr Dragutin Matarugić

Tema: Bolesti goveda i preventiva

11,20 – 12,00h    Referat: Edham Hodžić ( direktor Poljoprivrednog zavoda USK-a )

Tema: Analizom zemljišta do visokih prinosa silaže i sjenaže

Imajući u vidu značaj navedenih tema pozivamo Vas da uskladite Vaše obaveze i prisustvujete istom.

buziminfo.ba

__________________________________________________________________________________________________________________________

U Bosanskom Petrovcu radovi na otklanjanju kvarova koji uzrokuju česte nestanke struje

U Bosanskom Petrovcu radovi na otklanjanju kvarova koji uzrokuju česte nestanke struje (FOTO)

U Bosanskom Petrovcu u toku su intenzivni radovi na otklanjanju kvarova koji uzrokuju česte nestanke struje. Na dionici od 110 kW dalekovoda do trafostanice Biščani, u dužini 700 metara, vrši se kompletna zamjena kablova i očekuje se danas oko 12 sati puštanje dalekovoda u napon. Nakon toga će se krenuti u polaganje novog kablovskog voda između trafostanice Biščani i trafostanice Dom zdravlja, čime bi se omogućilo kvalitetnije snabdjevanje električnom energijom, stanovništva Bosanskog Petrovca.

Još uvijek se u Bosanskom Petrovcu mogu očekivati nestanci struje u idućih dvadesetak dana, dok se ne zamjene svi dotrajali kablovi, koji su polagani 1974, godine i čiji je upotrebni vijek prošao.

„Nakon ovih radova i rješavanja trafostanice Biščani i spajanja sa trafostanicom Dom zdravlja, na tome nećemo stati, naravno, ići ćemo i dalje, do ostalih trafostanica u gradskoj zoni. To su trafostanice Grad I, Skladište i Novo naselje, čime ćemo kompletirati jedan prsten u urbanom dijelu grada, gdje ćemo imati 100 % pouzdanost napajanja, dok trenutno je to moguće samo sa jedne strane. To  je jako nesigurno, kao što je slučaj sa trafostanicom Bišćani, koja je spojena na napajanje sa još 19 ruralnih trafostanica. Nadamo se da će nas građanstvo razumjeti, jer zaista nije jednostavno tako brzo sve uraditi. U idućih 20 dana, očekujemo završetak još dvije dionice, čime bi imali jednu veliku sigurnost i stabilan sistem i ne bi trebalo biti ispada električne energije.“. istakao je Jovo Radulović, direktor elektrodistribucije u Bosanskom Petrovcu.

Izvor: mojusk.ba

__________________________________________________________________________________________________________________________

Bihać:Asfaltirane ulice Ćamila Salihodžića i Kunovska

Bihać:Asfaltirane ulice Ćamila Salihodžića i Kunovska

Općina Bihać u novoj 2014.godini nastavlja sa realizacijom infrastrukturnih projekata zajedno sa građanima Bihaća. Povoljne vremenske prilike omogućile su tako asfaltiranje ulice Ćamila Salihodžića u naselju Ozimice I i Kunovske ulice u mjesnoj zajednici Luke. Za asfaltiranje obe lokalne ceste ukupne dužine 225 metara Općina Bihać zajedno sa mještanima izdvojila je 80.000 KM.

Asfaltirane dionice danas je obišao mr.sci.Emdžad Galijašević,Općinski načelnik Bihaća , kazavši da je u toku prošle godine Općina Bihać zajedno sa građanima asfaltirala 11,5 kilometara lokalnih puteva na području cijele općine, što je s obzirom na tešku ekonomsku krizu i naslijeđene probleme , poduhvat vrijedan pažnje.

“ Kada vidimo problem s kojim se susreću svi nivoi vlasti u našoj zemlji, možemo biti itekako zadovoljni infrastrukturnim projektima koje smo zajedno sa građanima realizirali tokom 2013.godine. Nažalost, još mnogo lokalnih puteva u našem gradu nema asfalt i kanalizaciju i to je naš prioritet u narednom periodu. Nastavljamo i ove godine sa infrastrukturnim projektima uz podršku građana koji su prepoznali u Općini Bihać partnera na kojeg se mogu osloniti i to povjerenje koje imamo kod sugrađana naš je najveći uspjeh “-kazao je načelnik Galijašević.

mojusk.ba

__________________________________________________________________________________________________________________________

Danas uplaćena sredstva za decembarsku i januarsku stipendiju

Danas uplaćena sredstva za decembarsku i januarsku stipendiju

Obaviještavamo redovne studente - stipendiste Općine Bihać da su danas uplaćena sredstva za decembarsku i januarsku stipendiju.

Stipendije za dva mjeseca dobili su: ALAGIĆ ADNAN, ALAGIĆ SEMRA, ALIBEGOVIĆ ALEN, BEHIĆ EDINA, ČAJIĆ ARMIN, DIZDAREVIĆ ALDINA, KAPIĆ EDVINA, KOZLICA INES, LJUBIJANKIĆ SELMA, MALEŠKIĆ EMINA, PEČENKOVIĆ ARIJANA, PIRALIĆ IRFAN, REDŽIĆ EMINA, SAHADŽIĆ DAMIR, SMAJIĆ ZERINA, VLAŠIĆ VANJA, ZAJKIĆ INES, ZJAKIĆ EDIN I ZULIĆ MELISA....

Baner


VIJESTI IZ KRAJINE

VJETAR BRIŠE TRAG „BOSANSKOG PROLJEĆA“

VJETAR BRIŠE TRAG „BOSANSKOG PROLJEĆA“

Share Kada je početkom februara provalio građanski neposluh pomislio sam evo jahača bosanskog proljeća koji dižu svoj ljutit glas zbog načina na koji su političari dočepali se blagostanja na uštrb standarda građana . Je li to , Bože dragi , vjesnik promjene društveno – ekonomske paradigme i odlučan odgovor... [More...]

MZ Ostrožac danas je otvorila spomen sobu za 74 poginula borca (šehida) i 4 civilne žrtve rata

MZ Ostrožac danas je otvorila spomen sobu za 74 poginula borca (šehida) i 4 civilne...

Share Na Ostrošcu danas pred više stotina građana i članova porodica poginulih boraca i civilnih žrtava rata otvorena je spomen soba svim stradalim u proteklom ratu. Predsjednik MZ Ostrožac Dževad Beširević i član Organizacionog odbora Refik Lelić koji su predvodili današnje obilježavanje 22 godišnjice... [More...]

Kako su se u Krajini „obrazovali“ funkcioneri: Komesar Brkić diplome nabavio u Srbiji, a nostrificirao ih u Bihaću

Kako su se u Krajini „obrazovali“ funkcioneri: Komesar Brkić diplome nabavio u...

ShareNedavni neuspjeli pokušaj smijenjene Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) da se na mala vrata, preko Skupštine USK, inaugurira u Krajini banjalučki Univerzitet za poslovne studije (UPS) pokazao je da ovaj privatni univerzitet iz Republike Srpske ima u USK mnogo „poštovalaca“. Veliki broj današnjih... [More...]

Samohrana majka iz Bihaća sa dvoje maloljetne djece treba našu pomoć

Samohrana majka iz Bihaća sa dvoje maloljetne djece treba našu pomoć

Share Portalu Ljuta Krajina obratila se samohrana majka Hodžić Ekrema iz Bihaća sa dvoje maloljetne djece koja kaže došlo mi je do grla i prisiljena sam da na ovaj način tražim pomoć dobrih ljudi. Imam dva sina kaže Ekrema jedan je prvi a drugi četvrti razred osnovne škole u Bihaću, podstanar sam i... [More...]

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

Share    Načelnik Ogrešević svečano otvorio Drugi sajam obrta i domaćih proizvoda Nakon što je u decembru prošle godine u Cazinu organiziran prvi sajam obrta i domaćih proizvoda, danas je i po drugi put svečano otvorena ova manifestacija. Riječ je o projektu koji, pod pokroviteljstvom općine... [More...]

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

Share Prisjećanje na prve dane otpora: U cazinskoj MZ Polje obilježena 22. godišnjica od formiranja čete U povodu 22. godišnjice formiranja čete Polje, u cazinskoj MZ Polje na prigodan način obilježen je ovaj važan datum iz naše novije historije. Prisutni mještani i predstavnici općinske vlasti,... [More...]

Bez Hamdije Pozderca ne bi bilo današnje BiH

Bez Hamdije Pozderca ne bi bilo današnje BiH

ShareHamdija Pozderac prema historijskim tumačenjima važio je za najjačeg ili najutjecajnijeg političara iz BiH u vrijeme komunizma. Posebno je zaslužan za priznavanje Muslimana kao jednog od tri konstitutivna naroda u tadašnjoj Bosni i Hercegovini, piše bh. novinska agencija Patria Upravo se njegovo uklanjanje... [More...]

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

Share Nakon što je Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja privatne visokoškolske ustanove Univerzitet za poslovne studije u Bihaću, koji se našao na dnevnom redu Skupštine Unsko-sanskog kantona, izazvao burne reakcije javnosti i akademske zajednice, portal je razgovarao sa Islamović Fadilom,... [More...]

 Savez RVI USK traži ostavku ministra Topčagića

Savez RVI USK traži ostavku ministra Topčagića

ShareU Savezu ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona, nezadovoljni radom Mirsada Topčagića ministra za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida  u Vladi USK-a traže njegovu ostvaku. Tim povodom Savez RVI USK-a uputio je Saopćenje za medije u kom navode razloge zbog čega bi se ministar Topčagić trebao... [More...]

USK: Kako i kome su se dijelile budžetske rezerve 2013. godine

USK: Kako i kome su se dijelile budžetske rezerve 2013. godine

ShareA zadnjoj sjednici Skupštine USK-a odbijen je Izvještaj o korištenju budžetske rezerve za period 01.01.do 31.12.2013.godine koji je pritom od prisutnih dobio i naziv „partijska rezerva“, a zašto baš tako možete vidjeti u prilogu ovog teksta... Budžetska rezerva za prošlu godinu iznosila je 360.000 KM, a... [More...]

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

Share VIDEO: Skupština USK: Usvojen Budžet Unsko-sanskog kantona za 2014. godinu!! Objavljeno 31. Mart, 2014 19:55h – Zakon o izvršenju Budžeta Unsko-sanskog kantona je imao 16 glasova ZA, 11 suzdržanih i 3 protiv. Treba napomenuti da niti jedan amandman na ovaj Zakon nije usvojen. 19:50h... [More...]

U rogu na zapadu Bosne stara vlast... Ništa novo

U rogu na zapadu Bosne stara vlast... Ništa novo

Share U rogu na zapadu Bosne ništa novo. Nova vlast uspostavlja ancien regime (stari poredak). Očekivao sam nešto novo, drugačije, promjenu stila vođenja kantonalne financijsko–fiskalne politike, unapređenje fiskalne odgovornosti, transparentnost i najavu dugoročne fiskalne održivosti. Međutim, nova/stara... [More...]

Održani protesti u Bihaću su politička motivacija neformalne grupe bosanskog proljeća

Održani protesti u Bihaću su politička motivacija neformalne grupe bosanskog proljeća

Share Na poziv Regionalnog udruženja 'Sove Krajine' danas 28 Marta je oko 150 pripadnika boračke populacije iz Saveza Jedinstvenih  Organizacija veterana 91-96  bilo na zakazanom protesnom skupu na gradskom trgu u Bihaću sa početkom od 13 sati. Cilj podrške iz organizacije Saveza JOB-a 91-96 USK na protesnom... [More...]

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

Share Identificirano šest žrtava ubijenih 1992. godine u Prijedoru Piše:(FENA) Identificirano šest žrtava ubijenih 1992. godine u Prijedoru U Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu danas je identificirano šest žrtva. Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti... [More...]

Dok Džedaji vijećaju na plenumu – Imperija uzvraća udarac

Dok Džedaji vijećaju na plenumu – Imperija uzvraća udarac

Share Zašto su poslanici u Skupštini USK-a, zajedno sa „Bosanskim proljećem“ i boračkim tzv temeljnim udruženjima kršili Ustav i Poslovnik? Na 45. sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona, poslanici u Skupštini su usvojili odluku o osnivanju privremenog radnog tijela u Skupštini Unsko-sanskog kantona, a... [More...]

Asim Kamber / Štrajk glađu u jaslicama

Asim Kamber / Štrajk glađu u jaslicama

Share   Aktualni val pobuna u školama i odgojno – obrazovnim ustanovama, u cjelini je u  nekontroliranom zamahu. Nakon smjene srednjoškolskog sindikalnog lidera (Zukanovića) koji je u sindikatu bio režimska ispostava SDP-a, Vlada pomalo gubi kompas. Slabi su izgledi da će ova Vlada uopće stabilno... [More...]

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

Share 20. sjednica OV Bosanska Krupa: Usvojen Prijedlog mjera štednje u 2014. godini 20. sjednica OV Bosanska Krupa: Usvojen Prijedlog mjera štednje u 2014. godini Na dnevnom redu za današnju, 20. redovnu sjednicu Općinskog vijeća Bosanska Krupa našlo se ukupno šesnaest tačaka koje se... [More...]

Grupa radnika Općinskog organa uprave traži tematsku sjednicu Općinskog vijeća

Grupa radnika Općinskog organa uprave traži tematsku sjednicu Općinskog vijeća

Share Samovolja, kriminal i korupcija stižu na naplatu VELIKA KLADUŠA – Grupa savjesnih radnika Općinskog organa uprave i građana općine Velika Kladuša uputila je službeni dopis Redakciji Portala Reprezent.ba a koji  upućen i na  adrese: Kolegij Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša, Kantonalno... [More...]

PROTESTI U USK - PROPUŠTENA ŠANSA ZA PROMJENAMA - KO JE KRIV?

PROTESTI U USK - PROPUŠTENA ŠANSA ZA PROMJENAMA - KO JE KRIV?

Share           Kada su, 9. februara,  kulminirali protesti ispred zgrade vlade USK  u Bihaću , otpočeli su i zvanični protesti obespravljenih radnika, nezadovoljne boračke populacije i nezadovoljnih građana USK, počeli su se nadati da je (konačno) započeo proces ozdravljenja BiH društva zahvaćenog... [More...]

Pogledajte impresivan popis imovine bh. političara!

Pogledajte impresivan popis imovine bh. političara!

ShareProsječna neto plaća u BiH iznosi nešto više od 800 konvertibilnih maraka, dok su mirovine oko 350 maraka. Naravno da rijetki imaju takav prosjek jer u taj prosjek ulaze i plaće političara. A one su, prema njihovoj imovini, odlično plaćeni. Federalna televizija BiH istražila je još prije godinu dana imovinu... [More...]

Pogledajte šokantan video: Sve krimogene radnje komesara Rame Brkića u 45 minuta

Pogledajte šokantan video: Sve krimogene radnje komesara Rame Brkića u 45 minuta

ShareRamo Brkić, bivši komesar MUP-a Unsko-sanskog Kantona u Sudu BiH osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 11 godina. Podsjećamo da je državno Tužilaštvo Brkića teretilo za organizirani kriminal, organiziranje uzgoja te međunarodnu prodaju skanka te zloupotrebu službenog položaja. Senad Šabić, koji je... [More...]

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

Share   Bez dozvole će ostati svi oni koji nisu zdravstveno sposobni za vožnju Planiranim izmjenama Zakona o saobraćaju u BiH predviđeno je da policija može privremeno oduzeti vozačku dozvolu onim vozačima za koje ljekari ustanove da nisu sposobni da upravljaju automobilom. Naime, u ... [More...]

Zahtjevamo od predsjedavajućeg skupštine da odmah sazove skupštinu USK i u cjelosti razrješe vladu USK u ostavci i stim omoguće formiranje vanstranačke vlade

Zahtjevamo od predsjedavajućeg skupštine da odmah sazove skupštinu USK i u cjelosti...

Share Obavjest za javnost Na juče, sinoć 13.03. 14. Sa početkom od 21 sat Emitovanoj emisiji na RTVUSK 'Razgovor sa povodom' na kojoj su učestvovali tzv Neformalna grupa Bosanskog Proljeća u kojem se jasno moglo vidjeti kako pričati jedno, raditi nešto drugo a verbalno podrtžavati treće. Javno... [More...]

BIHAĆ / Asmir ef. Fatkić: Parama Islamske zajednice plaćaju da me likvidiraju.... VIDEO

BIHAĆ / Asmir ef. Fatkić: Parama Islamske zajednice plaćaju da me likvidiraju.... VIDEO

Share Jedan od dobitnika Nagrade Duško Kondor za građansku hrabrost je i Asmir ef. Fatkić, borac protiv kriminala u Islamskoj zajednici. Zbog svoje borbe dobio je spomenutu Nagradu, ali i 2008. otkaz. Za Tačno.net govori o torturi koju svakodnevno proživljava od onih kojima su usta puna merhameta ali i na haramu... [More...]

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

Share               Uspješna ženska priča iz Cazina povodom 8. Marta U Sarajevu je 7. marta u hotelu Bristol održana konferencija pod nazivom „Strengthening accountability of women and young political leaders in Bosnia and Herzegovina“ u organizaciji ureda Vijeća Evrope u BiH (Council of... [More...]

Sove Krajine / Uključujemo  političko organizovanje

Sove Krajine / Uključujemo političko organizovanje

Share Saopćenje za javnost Organizatori otpora protiv svakog zla u društvu što čine Savez organizacija veterana Krajine koji djeluju pod skraćenim nazivom 'Sove Krajine' pokreću stranku organizacija civilnog društva pod punim nazivom '' Stranka jedinstvenih organizacija, veterana-branitelja Bosne i... [More...]

Iskreno želimo Vam sretan DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Iskreno želimo Vam sretan DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Share 1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovine još od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno - glasali su za demokratsku i... [More...]

EKSPERTNA ILI VIŠESTRANAČKA VLADA ? KRIZA MORALA I JAVNOG DUGA !

EKSPERTNA ILI VIŠESTRANAČKA VLADA ? KRIZA MORALA I JAVNOG DUGA !

Share EKSPERTNA ILI VIŠESTRANAČKA VLADA ? KRIZA MORALA I JAVNOG DUGA ! KO MOŽE PREUZETI DUGOROČNU ODGOVORNOST RJEŠENJA JAVNOG DUGA ? Nakon što je izvršio isplatu plata za novembar i decembar 2013. za preko 6.000 budžetskih korisnika , grantova , socijalnih davanja i svih kratkoročnih obaveza , uključivo i... [More...]

Hajrudin H. Hasić nije kandidat građana okupljenih oko 'Bosanskog Proljeća' Sutra 28. februara u pet do 12 sati zakazane demonstracije pred zgradom javnog tužilaštva USK

Hajrudin H. Hasić nije kandidat građana okupljenih oko 'Bosanskog Proljeća' Sutra 28....

Share         Hajrudin H. Hasić nije kandidat građana okupljenih oko 'Bosanskog Proljeća' Sutra 28. februara u pet do 12 sati zakazane demonstracije pred zgradom javnog tužilaštva USK Građanska inicijativa hoćemo promjene koja  djeluje pod nazivom  'Bosansko Proljeće'  je  asocijacija svih građana USK... [More...]

'BOSANSKO PROLJEĆE'  NASTAVLJAJU SE PROTESTI  NA GRADSKOM TRGU U BIHAĆU ZA DAN 27. I 28 FEBRUARA (ČETVRTAK I PETAK) SA POČETKOM U 12 SATI

'BOSANSKO PROLJEĆE' NASTAVLJAJU SE PROTESTI NA GRADSKOM TRGU U BIHAĆU ZA DAN 27. I 28...

Share Saopćenje za javnost 'BOSANSKO PROLJEĆE' NASTAVLJAJU SE PROTESTI NA GRADSKOM TRGU U BIHAĆU ZA DAN 27. I 28 FEBRUARA (ČETVRTAK I PETAK) SA POČETKOM U 12 SATI Asocijacija građanske inicijative '' Bosansko proljeće '' u čijem protesnom stroju se nalaze građani ; demobilisani borci- branitelji, studenti,... [More...]

ŽELIMO VAN STRANAČKU VLADU USK VLADU NACIONALNOG JEDINSTVA I STRUČNIH EKSPERATA

ŽELIMO VAN STRANAČKU VLADU USK VLADU NACIONALNOG JEDINSTVA I STRUČNIH EKSPERATA

Share - S A V E Z 'KORDINACIONOG ODBORA' JEDINSTVENIH ORGANIZACIJA JOB-a 91-96 USK - - ASOCIJACIJA GRAĐANSKE INICIJATIVE ''BOSANSKO PROLJEĆE'' Pozivamo građane, boračku populaciju svih kategorija, penzionere, nezaposlene osobe, studente, malade ljude da se sutra srijeda sa početkom oko 10 sati okupimo na... [More...]

Mladi 'Sove Krajine': ''Nismo robovi politike, već se pokušavamo izboriti za bolje sutra''

Mladi 'Sove Krajine': ''Nismo robovi politike, već se pokušavamo izboriti za bolje...

ShareLUD, zubunjen, normalan SMJENA vlasti u Unsko-sanskom Kantonu još nije završena. Premijer u ostavci, kako ga od milja nazivaju njemu drage osobe je i ovaj put vjerovatno zamutio oči građanima Krajine, pa pričom o ostavci na ''dostojanstven način'' ih smaknuo sa ulica. Nakon što se je narod probudio iz... [More...]

ISPOŠTOVANI SVI ZAHTJEVI PLENUMA U CAZINU: Donosimo vam 25 zahtjeva koje je plenum proslijedio općinskom Vijeću

ISPOŠTOVANI SVI ZAHTJEVI PLENUMA U CAZINU: Donosimo vam 25 zahtjeva koje je plenum...

ShareU Cazinu je održana 16. redovna sjednica Općinskog vijeća na kojoj su, nakon višesatne rasprave o aktuelnoj političkoj situaciji u ovoj općini, usvojeni zaključci i konkretne mjere čijom će implementacijom biti ispunjeni zahtjevi Plenuma građana. Sjednici su prisustvovali i predstavnici Plenuma.Otvarajući... [More...]

Šok za šokom /“Bosansko proljeće” uputilo zahtjev KO SDA USK da predloži drugo ime za mandatara Vlade USK

Šok za šokom /“Bosansko proljeće” uputilo zahtjev KO SDA USK da predloži drugo...

ShareFAKSIMIL NIKO NIJE POTPISAO KO STOJI IZA NEFORMALNE GRUPE KOJI SEBE ZVOVU NEFORMALNOM GRUPOM ''BOSANSKO PROLJEĆE'' Nefomalna grupa građana pod nazivom "Bosansko proljeće" uputilo zahtjev prema KO SDA i Poslaničkom klubu SDA u skupštini USK. U nastavku članka možete pogledati faksimil zahtjeva Poslaničkom... [More...]

Pozivamo građane Bužima da se ne odazivaju na demonstracije motiviranih politički pojedinaca i grupa

Pozivamo građane Bužima da se ne odazivaju na demonstracije motiviranih politički...

Share Pozivamo građane Bužima da se ne odazivaju na demonstracije motiviranih politički pojedinaca i grupa Koordinacioni odbor udruženja za USK i regiju bosanske Krajine 'Sove Krajine' na održanoj sjednici danas 21.02.2014. g. U Bihaću a povodom izazivanjem političke krize u Bužimu objavljuju saopćenje za... [More...]

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

Share ZAVJERA NEF. GRUPE IZ TZV BOSANSKOG PROLJEĆA LUD ZBUNJEN NORMALAN (VIDEO) MANDATAR ZA ODABIR VLADE USK MUSLIMOVIĆ JE KANDITAT I BOSANSKOG PROLJEĆA U SVOM DJELOVANJU ZAHTJEVALI SU DA POLITIČKE STRANKE IMENUJU NANDATARA ZA SASTAV VLADE USK DAJUĆI STIM LEGITIMITET SDA I DRUGIM POLITIČKIM STRANKAMA. ZBILJA... [More...]

Zbog političkih 'kuhinja' povačimo dr.sc.Ismeta(H)Pašalića kandidata za mandatara vlade USK

Zbog političkih 'kuhinja' povačimo dr.sc.Ismeta(H)Pašalića kandidata za mandatara...

Share Saopćenje za javnost Koordinacija boračkih organizacija saveza JOB-Veterana 91-96 USK, u saradnji sa drugim NVO i ekonomskim analitičarima u USK i zajedničkom Asocijacijom građanske inicijative UDAR BiH za USK Ovim putem obaveštavamo javnost USK da povlačimo kandidaturu našeg kandidata za mandatara... [More...]

UDAR BiH / Povućemo našeg kandidata za mandatara vlade USK u koliko ne dobijemo podršku zastupnika USK danas do 17 sati

UDAR BiH / Povućemo našeg kandidata za mandatara vlade USK u koliko ne dobijemo...

ShareČlan predsjedništva UDAR BiH za USK Bajrić Senad-Serđo za portal ljutakrajina.net kaže Ovom prilikom bavještavam građane i javnost da je i zadnji put jučer  obavjestio zastupnike u skupštini USK i dao im rok da do danas 17 sati nedjelja 16. februara  daju svoje očitovanje na van stranački prijedlog ... [More...]

Reagovanje na javno, neutemeljeno u više navrata bezobrazno istupanje tzv JOB Unija-Veterana USK iz Cazina.

Reagovanje na javno, neutemeljeno u više navrata bezobrazno istupanje tzv JOB...

Share Ovim putem po prvi put reagujemo radi javnosti jer je  takozvani privatizirani JOB Unija Veterana USK iz Cazina u nekoliko navrata kroz portale i druge elektronske medije javno nastupajući i stim blatili našu platformu zasnovanoj na aktivnostima jedinstvenog djelovanja 16 članica saveza pod okriljem našeg... [More...]

dr.sci. Ismet Pašalić sadašnji direktor Privredne komore USK kandidat za mandatara vlade USK

dr.sci. Ismet Pašalić sadašnji direktor Privredne komore USK kandidat za mandatara...

Share                             Saopćenje za javnost Na osnovu prijedloga stručnog tima ekonomista na čelu sa dr.ecc. prof. dr. Kumalić Jusufom sa ekonomskog fakulteta iz Bihaća, Koordinacionog odbora saveza JOB-Veterana 91-96 USK i građanske asocijacije UDAR BIH predlažu... [More...]

Pismo čitatelja  BORAČKI RECEPT ZA MIR

Pismo čitatelja BORAČKI RECEPT ZA MIR

Share Pismo čitatelja BORAČKI RECEPT ZA MIR U ratu su pokazali kako se ratuje, sada u miru pokazuju kako se pregovara. To bi bio najkraći raport o „današnjem stanju“ u Federaciji BiH za područje koje označavamo kao Unsko- sanski kanton. Iako je u subotu  8.februara izgledalo da je „rijeka krenula... [More...]

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

Share Huligani uništavaju državnu imovinu već 20 godina! Pohvlano je sto su se predstavnici demobilisanih boraca, odnosno predsjednici borackih organizacija stavili na raspolaganje kada je u pitanju zastita državne imovine, odnosno imovine Općine Bihać. Vjerovatno isto razmišljaju i ... [More...]

Dotjerali cara do duvara / Završeni protesti na području USK

Dotjerali cara do duvara / Završeni protesti na području USK

ShareBajrić Senad Predsjednik regionalnog boračkog udruženja ''SOVE KRAJINE'' za portal ljutakrajina.net kaže dotjerali smo cara do duvara. Neopozivu stavku na funkciju premijera USK Hamdija Lipovača u sinoćnim kasnim satima na vanrednoj sjednici skupštine iza ponoći je podnio parlamentu skupštine i građanima USK.... [More...]

Koordinacija borčlih udruženja uputili su svoje zahtjeve skupštini USK

Koordinacija borčlih udruženja uputili su svoje zahtjeve skupštini USK

Share   Koordinacija boračkih kantonalnih i općinskih  udruženja  USK koji djeluju pod jedinstvenim nazivom Savez JOB-Veterana 91-96 USK Organizatori otpora ''Sove Krajine'' udruženje za USK i Regiju Krajine Žene učesnice i žene žrtve rata USK Nezaposleni demobilisani borci USK-Bihać ... [More...]

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE

Share Donosimo večerašnju izjavu Hamdije Lipovače za DNEVNIK TV1 Piše: Redakcija Objavljeno: 08.02.2014 - 20:51 Poslušajte izjavu premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače, koju je večeras (8.2.2014.) godine dao za Dnevnik TV1. Premijer Lipovača se, između ostalog, osvrnuo na trenutnu situaciju... [More...]

UDAR BiH / Tražimo smjenu Vlade USK  i hapšenje svih organiziranih kriminalnih grupa i pojedinaca uvezanih sa vlastima iz podzemlja kriminalnog i političkog djelovanja

UDAR BiH / Tražimo smjenu Vlade USK i hapšenje svih organiziranih kriminalnih grupa i...

Share                           UDAR BiH (ustavnopravna demokratska asocijacija bosne i hercegovine) je prošle godine za 1.Mart 2013. pokrenula aktivnosti i prve objave za poziv na protest građana, drugih asocijacija i nevladinih organizacija u kojem se tražilo da se smjeni loše... [More...]

Zaštićeni forumaši odgovaraju zašto je ubijen general Vlado Šantić

Zaštićeni forumaši odgovaraju zašto je ubijen general Vlado Šantić

Share Ako zagrebački i sarajevski stručnjaci dokažu da su karbonizirni, ljudski ostaci, pronađeni u plastičnoj-limenoj bačvi na lokalitetu 'Mehana', na Grabežu kod Bihaća, ubijenog generala HVO-a Vlade Šantića, tužitelji će imati težak zadatak: kako pronaći ubojice i rasvijetliti motiv i način ubojstva... [More...]

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE OD12-18 JANUARA 26.01-02.02.14.

VIŠE VIJESTI IZ BOSANSKE KRAJINE OD12-18 JANUARA 26.01-02.02.14.

Share Usvojen Prijedlog Budžeta općine Bosanska Krupa za 2014. u iznosu od 6.912.093 KM Danas je održana sedamnaesta sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa. Na dnevnom redu našlo se trinaest tačaka, među kojima je najznačajnija ona koja se odnosi na Prijedlog Budžeta Općine Bosanska Krupa za 2014.... [More...]

Suprotstavljenim interesima do politike nemogućeg

Suprotstavljenim interesima do politike nemogućeg

Share Detaljan plan i platformu SDA će ponuditi građanima našeg kantona i ona će biti ispoštovana ili nas neće biti. Drugačije više ne ide. Sead Kadić je duži niz godina, a pogotovo nakon oktobarskih izbora održanih 2010. godine nezaobilazan političar na kantonalnoj političkoj sceni. Uz nesebičnu pomoć... [More...]

Kolumnu piše Asim Kamber /Uspavana Trnotužiteljica

Kolumnu piše Asim Kamber /Uspavana Trnotužiteljica

Share Uspavana Trnotužiteljica   Poznati redatelji krajiške (satirične) političke scene, pomalo i moji „ozbiljni“ satiričarski konkurenti, naravno iz Cazin – grada, u novogodišnjem repertoaru su nam priredili edukativno – politički komad TRNORUŽICA. U srce su me dirnuli ovi samonikli interpretatori... [More...]