Građanska Rezolucija bavi se građanskim pravima, odgovor je 'Mostu 21'

Građanskom Rezolucijom kao jedinoj mogućoj opciji u traženju građanskog prava i slobodi svakog čovjeka kroz zagovaranje o nužnosti Ustavnog Uređenja BiH kao građanske i sekularne države BiH odbio je ili je nije prihvatio ni  '' Pokret Most 21'' na čijem čelu se nalazi predsjednik Amir Reko i generalni sekretar Tahir Pervan.

 Piše: Bajrić Senad

Građanska Rezolucija je notarski obrađena, prevedena na Engleski jezik i kao takva službeno poslana na sve adrese država predstavnika Međunarodne Zajednice.

Kao kordinator projekta o nužnosti Ustavnih promjena u BiH radi uspostavljanja građanskih prava i sloboda za svakog građanina na slobodu života i jednakopravnost na svakoj stopi BH zemlje, nakon medijske prezentacije u Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Zenici u pismenom aktu radi traženja političke podrške i saradnje uputio sam svim strankama koje u svom nazivu imaju građansku orjentaciju ili  svojom medijskom predstavom nose naziv građanskog oblika.

Naravno da popratno pismo i Građansku Rezoluciju uputio sam ispred Vijeća građana i svim građanskim asocijacijama i pokretima koji afirmišu građansku opciju djelovanja u BiH, Razgovarao sa svim tim njihovim predstavnicima, sa nekima održavao promotivne sastanke afirmacije Građanske Rezolucije. Na kraju određenog vremena radi njihovih konsultacija dobili smo povratnu informaciju ignorantskog stava uz obrazloženje da se tekst Građanske Rezolucije kosi sa njihovim programskim načelima zastupanja i djelovanja.

U čem se odnose njihove primjedbe; U Građanskoj Rezoluciji nigdje se ne spominju konstitutivni narodi bošnjaci, srbi hrvati, njihovo predstavljanje i zastupanje, isticanje njihovih nacionalnih i religijskih orjentacija, suživot konstituisanih naroda i procentualna zastupljenost kroz Izbore u predstavničkim i državnim  tjelima..

Što je apsolutna istina! Navodim primjer iz ciljeva programa rada ''Pokret Most21'' Isti je slučaj i sa GS-Građanskim Savezom BiH i drugim političkim strankama koji promjenu Ustava vide kroz postojaći sistem vlasti i uređenja zemlje.

Priča i traženja podrške političkim strankama, partijama i pokretima '' Kad dobijemo vlast pa ćemo onda mjenjati postojaći Ustav države i staviti građane na prvo mjesto'' je apsolutna laž, demagogija, fašističko srodništvo i nemoguća misija, jer od koga dobijete vlast toga morate i zastupati. Jasno ko Dan!

U Građanskoj Rezoluciji se kaže da GRAĐANI NISU NEZAVISNI, okupirani su fašizmom i fašističkom platformom u kojoj su sadržane naj mračnije strategije djelovanja. Traži se isključivo da Međunarodna zajednica kao protektor ove zemlje nametne građanski Ustav uz pritisak građana uz masovne proteste i izlaskom na ulice. Da država BiH bude etno građanska a ne etno religijska, da svaki garađanin prema međunarodnim konvencijama i ljudskim pravima bude na prvom mjestu, da bude slobodan i da ima sva građanska i ljudska prava u ovoj zemlji, da slobodno može ispoljavati svoju vjeru - religiju, kulturu, pravo misli i pravo na udruživanje ali  da  to pravo bude privatna stvar svakog građanina u BiH. Da pored građanske orjentirane države obavezno država bude i sekularnog karaktera što znači svaka religija  mora biti isključena od državnog ustroja zemlje i državnih organa upravljanja u BiH.

Mi građani nemamo namjeru se baviti pomirbom naroda, smirivanjem tenzija ratnohuškačkih politika. Naša opcija je ŽIVOT, dostojanstven život za svakog građanina u BiH.  Religijske zajednice i njihovi poglavari iz etno  naroda po već dogovorenim i ustaljenim principima neka to rade, neka rade na  apsolutnoj svojoj katarzi iz proteklog rata, neka stim pomognu državnim i sudskim organima u pronalasku počinioca izvršenog svakog zločina u BiH, neka se procesuiraju i umrle osobe i stave na sudski epilog kao počinioci učinjenih zločina. Neka katarza doživi da se svakom umrlom i osuđenom ratnom zločincu pored spomenika o državnom trošku uradi ploča na kojoj će pisati '' Ovdje počiva ratni zločinac iz reda religijskog konstitutivnog  naroda, navesti narod srbskog, hrvatskog, bošnjačkog i navesti mjesto učinjenog zločina. Svi časni građani su za tu opciju. Naravno sve bi to bilo moguće čak i zakonom urediti, ali tek ako pobjedi svijest građanske opcije i dobijemo građansko-sekularni Ustav BiH i stim pobjedimo sadašnji fašizam i fašistički ustroj ove zemlje.  

Kako mi jedan mudri građanin reče za stanje građanske svijesti u našoj društveno i političkoj zajednici; ''Građanska Rezolucija ti je isto što pozvati kopače a žito nije ni niklo''.  

Znajući da je nemoguće u ovim konstalacijama državnog i fašističkog Dejtonskog uređenja BiH naći podršku među političkim strankama - partijama, pokretima i drugim kvazi građanskim organizacijama iz civilnog društva, ipak na milost, znanje i obavezu uputili smo Građansku Rezoluciju protektorima BiH i rekli im slijedeće: Ovom rezolucijom MI, građani BiH, zahtijevamo od Vas međunarodne zajednice u BiH, a specifično od:                                    

- Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC),

- OHR-a (Ureda visokog predstavnika u BiH),

- Vlade Sjedinjenih Američkih Država (putem ambasade SAD-a u BiH),

- Vlade Države Ruske Federacije (putem ambasade Ruske Federacije u BiH),

da kroz svoje daljnje angažovanje kroz okvirni mirovni sporazum u BiH (u daljnjem tekstu: Dejtonski mirovni sporazum / DMS), kao protektora u BiH, u potpunosti izmijenete Aneks 4., odnosno Ustav Bosne i Hercegovine!

Osim navedenog, imate i MORALNU obavezu prema Bosni i Hercegovini, jer se upravo na njenoj teritoriji desila brutalna agresija i krvoločni rat, koji je rezultirao genocidom, a kojeg su Europske zemlje dozvolile! Progon stanovništva, ubilački logori, masovni zločini i stratišta, genocid, urbicid rezultati su rata etno religijskih zajednica i samoproglašenih konstitutivnih naroda u BiH, za kojeg je međunarodna zajednica, gledajući s ove vremenske distance i znajući informacije koje onda mi građani nismo znali, tvrdimo i izazvala!

Nama, građanima Bosne i Hercegovine, dosta je prevara, podjela, pljački i lažnih obećanja. Dovoljno smo plaćali "danak u krvi" svojim životima u vlastitom domu i vlastitoj zemlji. Bosna nije ničiji „deal“ ni MIRAZ, ona nije ni bošnjačka, ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, ni pravoslavna, ni katolička, a ni tuđa!!

Bosna je oduvijek bila građanska, svih njenih građana bez obzira na njihovu vjeroispovjest. Pa stoga izmjenite - nametnute kao protektori ove države funkcionalan građanski Ustav kako ga imaju savremene Evropske i Svjetske zemlje.

Izvor: Ljuta Krajina

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net