'Građanska rezolucija' o Ustavnim promjenama u Mostaru - VIDEO -

Zahtijevamo od međunarodne zajednice da nas izvuče iz ovog stanja u koje nas je i dovela

Svi mi živimo u fašističko uređenoj zemlji, a takvo uređenje ne odgovara niti građanima, niti narodnostima u ovoj zemlji

Treća sesija “Građanske Rezolucije” na kojoj je govoreno o nužnosti Ustavnih promjena u BiH, održana je danas u utorak 21.februara - veljače u hotelu Bristol u Mostaru.

Iz “Građanske Rezolucije” od međunarodne zajednice zahtijevaju da kroz svoje daljnje angažiranje kroz okvirni mirovni sporazum u BiH, kao protektor u BiH, u potpunosti izmijene Aneks 4., Ustav Bosne i Hercegovine.

Koordinator građanske inicijative Senad Bajrić je rekao da je rad građanske inicijative u potpunosti okrenut ka međunarodnoj zajednici.

''Nećemo ići prema vlastima u BiH, naš rad i aktivnosti ćemo usmjeriti isključivo prema međunarodnoj zajednici. Naše aktivnosti, koje ćemo raditi na području cijele BiH, jesu da se rezolucija implementira u cijelosti. Tražiti ćemo da rezolucija dostigne svoj nivo kroz buđenje građanke svijesti a i ujedno da poprimi politički akt svih građana u BiH kako bi implementirali sve presude koje su donešene“ rekao je Bajrić.

Rezolucija je notarski obrađena i prevedena na engleski jezik te kao takva službeno predana Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira, OHR-u, Vladi Sjedinjenih Američkih Država te Vladi Ruske Federacije.

 
Nakon što je prisutnima pročitala Građansku Rezoluciju, za medije Enisa Bukvić  kaže da je ovo tek promotivno predstavljanje da nakon Bihaća, Sarajeva uspješno se promovirala i u Gradu Mostaru.

Enisa Bukvić, građanka BiH koja živi u Mostaru i spisateljica, sudjelovala je u organizaciji i pripremi ove inicijative u Mostaru jer smatra da je to njena dužnost kao intelektualke i građanke ovoga grada.

“Vrlo je važno da se mi obraćamo međunarodnoj zajednici koja u suštini ima velikih krivica samim tim što je sve to kod nas i započelo od 90-ih godina, a i nakon realizacije Dejtonskog sporazuma koji je postao Ustav nama u BiH. To je u suštini dokument koji najviše donosi diskriminaciju u BiH. Međunarodna zajednica nas je uvukla u ovu situaciju u kakvoj smo i sada, prema tome tražimo da se potrude i da nas izvuku iz ove situacije. To je isto i režiser Danis Tanović govorio u svom filmu ‘Ničija zemlja’ kada na kraju Bosanac koji ostaje na mini Ujedinjenih nacija i nitko ne može da ga spasi, a mogle su UN tu minu ispod njega skloniti. Ovu ideju nismo mi izmislili, naši intelektualci su je već shvatili, a mi samo promoviramo taj put koji je već započet”, izjavila je Bukvić

 Mi smo danas upriličili da svi zaintereserini mogu dati svoje prijedloge i sugestije na sastavljenu Rezoluciju, koje će naš tim razmotriti u svojim dopunama koji se tiče na sam tekst Rezolucije. U suštini male su primjedbe i korekcije koje se predlažu od strane prisutnih učesnika rasprave na trećoj sesiji Građanske Rezolucije u Mostaru.
 
 
 
Mišo Radić govorio je o nužnosti Ustavnog uređenja zemlje te naglasio da i ova Rezolucija nije ništa drugo nego pritisak građana BiH koji ide prema Međunarodnoj zajednici tražeći da se inplementiraju i sprovedu presude Međunarodnog suda a koje se odnose prije svega na presude Sejdić Finci, Pilav i Zornić.
Kako te presude nisu u mogućnosti da sprovedu domaće vlasti, to treba da inplementira Međunarodna zajednica na osnovu svojih ovlaštenja iz Sporazuma za mir u BiH.

Mišo Radić iz Kraljeve Sutjeske, jedan od sudionika ove građanske inicijative je kazao kako postoji kritična masa, ali da je u ljude okorjenjen strah, te da se boje i kako se ovakvo stanje održava na strahu.

“Zavisi koliko će građani postati svjesni, naše je da ih potičemo na razmišljanja, jer svatko od sebe mora krenuti. Ovo sve treba dovesti na pozitivnu nulu, prije svega provesti presude na Sudu za ljudska prava, jer to ono osnovno u BiH, da svi budu jednaki”, zaključio je Radić.

 
 
 

Želimo da odmah pokrenete proces uspostave funkcionalnog ustavnopravnog uređenja naše države, koja će biti građanska a prije svega sekularna, po uzoru na progresivne i razvijene zemlje.

U protivnom ćete biti odgovorni za slijed događaja koji mogu nekontrolisano eskalirati! Stoji u Rezoluciji čime su posebno saglasni učesnici rasprave.

 
 

Međunarodna zajednica ima i MORALNU obavezu prema Bosni i Hercegovini da uredi Ustav BiH sa svojim ekspertnim timovima kako to danas Ustav  imaju savremene Evropske i napredne svjetske zemlje, jer se upravo na ovoj teritoriji BiH desio brutalni, krvoločni rat, koji je rezultirao genocidom i nedužno stradanjem  svih građana kojeg su Europske zemlje dozvolile!

Progon stanovništva, ubilački logori, masovni zločini i stratišta, genocid, urbicid rezultati su rata u BiH, kojeg je međunarodna zajednica, gledajući s ove vremenske distance i znajući informacije koje onda nismo mi građani  znali, tvrdimo mogla spriječiti a nije!

Nemate pravo biti inerntni na postojaće loše uređenje zemlje gdje se vrši diskriminacija građana.

Saglasni su svi bili danas na promotivnom skupu Građanske Rezolucije u Mostaru.

VIDEO 

 

Ljuta Krajina

 
 
 

 

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net