U odbranu Građanske Rezolucije staje i Bosanska dijaspora

Himzo Fazlić - Senad Bajrić

Piše: Senad Bajrić

Želja mi je da ovim putem se Zahvalim velikom čovjeku na svesrdnoj podršci

Nakon upućivanja našeg otvorenog pisma Međunarodnoj zajednici. Pozvao me Himzo Fazlić i rekao mi podržat ću projekat Vaše građanske asocijacije koja promovira nužnost uređenja zemlje BiH

Kada sam  predložio idejni sažetak projekta 'Građanskom Rezolucijom' do nužnih promjena Ustavnog uređenja zemlje u čijem opisu se nalaze niz aktivnosti pa i formiranje Ustavnopravne Demokratske asocijacije  Vijeća građana BiH. Pored ostlih mojih prijatelja i Saradnika imao sam priliku da se susretnem i upoznam Himzu lično koji je na kratki odmor iz Švedske došao u BiH. Nisam poznavao Himzu Fazlića.

Himzo je mudar čovjek Bosanac od glave do pete, ali pitanja njegova bila su složena i komplicirana kada je u pitanju ovdašnja politika i stanje u društveno političkom životu u BiH. Između ostalog pita ti mene Himzo: U koga se može uprti prst i optužiti za ovakvo loše društveno i političko stanje u zemlji.

- Političke stranke

- Vlade i vlast u BiH

- Konstitutivne narode, srbe, hrvati, bošnjaci

- Međunarodnu zajednicu

Moj odgovor je bio: Ništa od navedenog obzirom da su oni samo produkt nametnutog Ustavnog uređenja zemlje  kroz Anex 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma kojeg svim sredstvima radi svojih interesa brane i obdržavaju ga u faktičkom stanju.

Ako hoćete da upoznate najvećeg neprijatelja u zadržavanju ili promjeni faktičkog stanja zemlje onda se trebamo mi građani u BiH svatko ponaosob pogledati u svoje ogledalo. Kad se suočite s njim, sa tim čovjekom, sa tom osobom kojeg vidite i raščistite pojmove o životu, sve ostalo će te lako pobijediti pa i društveni poredak koji nas ovakav kakav jest strmoglavo gura u ponor.

Što znači ako želimo promjenuti loše stanje u državi za bolje svoje sutra , za djecu našu, za sve nas i generacija koje dolaze onda većeg neprijatelja nema od nas pojedinačno koji trebamo se odlučiti da li uistinu želimo promjene ili NE.

Rješenje je na stolu Građanska Rezolucija o nužnosti Ustavnih promjena u BiH koja mora kroz Uticajne grupe kao štafetna palica da kruži cijelom BiH. Svaki građanin bez obzira na njegovo etno religijsko ili konfesionalno opredjeljenje u BiH dužan je da promovira i brani građansku Rezoluciju u kojoj se traži poštivanje temeljnih i ljudskih prava, prava na život zasnovan prema Međunarodnim konvencijama na svakoj stopi ove zemlje.

Prihvatam odgovor rekao je Himzo koji je jedino ispravan i tačan, gurajte naprijed a ja ću svoju podršku iskazati kroz promotivne svoje aktivnosti , pozvaću sve drage  prijatelje koje poznam da stanu na ideji Građanskih inicijativa.

A ja nastavljam i dodajem:

Svaki građanin dužan je da se na poziv 'Uticajne grupe' Vijeća Građana BiH  u okviru djelovanja '' Ustavnopravne demokratske asocijacije '' odazove na sve pozive po djelovanju naših aktivnosti kao što su protesna mirna okupljanja i druge aktivnosti radi odbrane Rezolucije i našeg građanskog dostajanstva.

BiH nije ni bošnjačka, ni srpska, ni hrvatska, ni pravoslavna, ni muslimanska ni katolička. BiH je oduvijek bila građanska i svih njenih građana bez obzira na njihovo etno religijsko i konfesionalno opredjeljenje koji žive u BiH.

Vrijeme je na našoj strani ako na svom ogledalu raščistimo sa najvećim svojim neprijateljem kojeg vidimo i zauzmemo čvrst stav sa svojom jasnom podrškom Građanskoj Rezoluciji o nužnostima uspostave građanske i sekularne BiH u to sam siguran da ćemo uspjeti.

Ovim putem želim da napomenem da je Himzo Fazlić uplatio korištenje sale u Holidy Sarajevo za dva sastanka aktivista 14. Janura i za dan 14 Februara kada će biti i usvojena u konačnici Građanska Rezolucija.

Ko je u opšte Himzo Fazlić, Bosanac, kojeg sam upoznao a koji uistinu voli sve ljude u BiH, pogledajte na ovom videu.

 

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net