Ko je izmislio kićenje jelki i djeda mraza

Staro-bosanska priča

Ko je izmislio i od kad datira kićenje jelki obzirom da po Islamu i Kršćanskoj religiji je kićenje jelki paganski običaj a tvrdi se da je taj običaj stariji od kršćanstva i bilo koje religije.

Ima jedna priča bosanska: Kićenje drveća-jelki je stari bosanski običaj, vezan je za herezu bosansku i bogumilstvo koje je svojim vjeronaukom odavalo zahvalu Bogu koji bi snježnim pahuljicama ili mrazom okitio drveće - jelke, u znak tog Božijeg čina kao označavanja samog početka zime.

DJED kod bogumila kao sveti i poštovani čovjek naredio bi kićenje jelki u svojim domovima u čin radosti male dječice. U mnogim slučajevima djed bi bio taj koji bi donosio jelku, sav ogrnut mrazom na radost djece govorili bi stigao je naš djeda mraz.

Osim ovog paganskog običaja kako se tvrdilo u religijskim principima ipak u narodu su se zadržali ti običaji a agresorski vojnici na ovu zemlju prenosili su taj interesantni običaj pri povratku kući i tako se širilo dalje.

Još neki običaji bosanski, npr, kod ženidbe i svadbe bilo bacanje jabuka preko krova kuće, utrke ljudi, utrke sa magarcima i konjima, te recimo Đurđev dan kao tradicionalno okupljanje je u tradiciji staro Bosanskog naroda poznatije kao "Jurjevo". Praznik Jurjevo potiče iz Bosne od svetkovine bogumila božanstva proljeća i plodnosti, omaha...i td.


Eto kitite jelku kad DJED kaže jer to je isključivo vezano za običaje, bosansku kulturu i tradiciju Bosanskog državotvornog naroda, upriličite ''radost djeci'' što bi se reklo kod naših predaka, što donosi 'DJED MRAZ'.

Taj čin zapamtite nikako ne spada u paganstvo kako su to tvrdili religijski dušebrižnici za brigu svojih podanika, niti ima veze sa bilo kojim proglašenim religijskim svecem.

Čuvajmo našu Bosansku tradiciju koja je satkana od ljubavi i sevdahom.

Piše: Senad Bajrić

 

 

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net