Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek – kazao je predsjedavajući sudija Jean Claude

Haški tribunal: Poziv da se Bosna očisti od balija nije bio poziv na etničko čišćenje

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrdilo je u četvrtak u presudi da je dio govora vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, za koje je tužilaštvo tvrdilo da su huškački, predstavljalo poziv na progon ali ga je oslobodilo krivnje jer nije dokazana uzročno-posljedična veza tih govora s konkretnim zločinima.

- Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek – kazao je predsjedavajući sudija Jean Claude Antonetti nakon što je pročitao da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice koja ga je teretila za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene u okviru udruženog zločinačkog poduhvata cilj kojeg je bio stvaranje etnički čistog prostora ‘velike Srbije’, prenois Fena.

Vijeće je zaključilo da je Šešelj zaista održao govore na put za Vukovar i u samom Vukovaru u kojima je pozvao na obračun “s ustašama” međutim većina sudaca nije mogla “odbaciti razumnu mogućnost da su održani u kontekstu sukoba” i da je cilj bio podizanje morala a ne da se šešeljeve dobrovoljce pozove da nemaju milosti ni prema kome.

Većina članova vijeća nije mogla zaključiti van razumne sumnje da je pozivom Srbima da očiste Bosnu “od balija” u Zvorniku pozivao na etničko čišćenje nesrba iz BiH, kazao je Antonetti. Većina sudijaa smatra da dokazi koje je predočilo tužilaštvo nisu dovoljni da se isključi mogućnost da je sudjelovao u ratnom naporu da se ohrabruje snage.

Po sudijama riječi koje je Šešelj izgovorio u vojvođanskim Hrtkovcima predstavljaju jasan poziv na protjerivanje Hrvata međutim većina sudija ocijenila je da tužilaštvo nije dokazalo da su one i dovele do prisilnog odlaska Hrvata ili do kampanje njihova progona. Većina sudija zaključila je i da su dva Šešeljeva govora u skupštini Srbije predstavljala jasne pozive na protjerivanje i prisilno premještanje Hrvata.

Iako većina misli da ti govori predstavljaju poziv na protjerivanje, Antonetti je kazao kako većina smatra da su oni bili izraz protivljenja aktualnoj srbijanskoj politici i predstavljala su “alternativni politički program koji nikad nije proveden”.

Većina stoga nije mogla zaključiti da je postojalo poticanje na zločine, istaknuo je sudija.

– Tužitlaštvo nije dokazalo da je postojala uzročno-posljedična veza između govora i zločina te oni nisu actus reus poticanja – kazao je Antonetti.

IZVOR: Faktor.ba

Komentar LjutaKrajina

1946. godine Međunarodni sud u Nirnbergu osudio je Julius Streichera, na smrt vešanjem zbog toga što je svojim tekstovima pozivao na istrebljenje Jevreja. 2003. godine Međunarodni krivični tribunal za ratne zločine počinjene u Ruandi osudio je novinare Ferdinanda Nahimana i Hassana Ngeze na doživotnu robiju, Jean-Bosco Barayagwiza na 35 godina zatvora zbog širenja mržnje i poziva na uništenje Tutsi naroda. Danas je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, oslobađanjem Vojislava Šešelja, odlučio da ratnohuškački govor i djelovanje nisu kažnjivi. Nakon ove presude, bio bi red da Međunarodni sud u Hagu poništi presude iz 1946. i 2003. obzirom da nije moguće dokazati izravnu odgovornost ratnih huškača sa počinjenim zločinima...

 
Aldi Halilović's photo.

Koga je sve Haški tribunal pustio na slobodu?

Koga je sve Haški tribunal pustio na slobodu?

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu je do sada donio 18. oslobađajućih presuda, posljednju u slučaju predsjednika SRS Vojislava Šešelja.

Sud je proglasio nevinim i Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, međutim nakon žalbe Tužilaštva započeta su nova suđenja u njihovim slučajevima.

Haški tribunal je oslobodio optužbi za ratne zločine i komandanta Armije RBiH Nasera Orića, međutim njegov slučaj je potom prebačen u BiH, na osnovu optužnice srbijanskih vlasti.

Šešelj je četvrti Srbin koji je proglašen nevinim pred Sudom u Hagu, pre njega su slobodnim ljudima proglašeni nekadašnji predsjednik Srbije Milan Milutinović, bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić i kapetan Vojske Jugoslavije Miroslav Radić, javlja B92.

Što se tiče oslobođavajućih presuda za kosovske Albance, među njima je najzvučnije ime Ramuša Haradinaja, jednog od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova i bivšeg premijera Kosova.

Pored njega, oslobođeni su Idriz Baljaj, Fatmir Ljimaj i Isak Musliju, dok je Lahi Brahimaj pušten iz pritvora u Sheveningenu poslije ponovljenog suđenja.

Osuđujuće presude za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata donijete su u slučajevima hrvatskih generala Anta Gotovine i Mladena Markača, ali su posle žalbenog postupka oni pušteni na slobodu…

U toku su suđenja nekadašnjem predsjedniku samoproglašene Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću i bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

IZVOR: Fokus.ba

LjutaKrajina.NET

 

 

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net